„Klubrádió
A lényeg

Civilek tiltakoznak amiatt, hogy sajtóhírek szerint kínai rendőrök érkezhetnek Debrecenbe

6/03/2024 13:03

| Szerző: Klubrádió

Közös járőrszolgálatot látnak el a magyar és kínai rendőrök – írja a Die Welt nyomán a Telex. Erről február közepén állapodott meg Pintér Sándor a kínai közbiztonsági miniszterrel.

A Belügyminisztérium (BM) megerősített a Telexnek, hogy "a két ország rendőrei a jövőben közösen láthatnak el járőrszolgálatot, ezzel is segítve a két ország állampolgárai és hatóságai közötti hatékonyabb kommunikációt, javítva a belbiztonságot és a közrendet."

A BM szerint az együttműködési megállapodás célja a két ország idegenforgalmi területei biztonságának javítása a turisztikai csúcsidőszakokban, és általában a nagyobb tömegeket vonzó események alkalmával.

A Civil Fórum Debrecen Egyesület azt akarja tudni, hogy érkezhetnek-e kínai rendőrök Debrecenbe, ezért levélben fordultak az illetékesekhez – számolt be róla a Klubrádiónak Illés-Rácz Mariann.

Az egyesület önkormányzati képviselője elmondta: a sajtóból értesültek arról, hogy a magyar kormány megállapodott Kínával arról, hogy nagyobb kínai csoportok letelepedése esetén a kínai belügyi szervek képviselői végezhessék a közbiztonság fenntartását. Illés-Rácz Mariann szerint kínai rendőrök helyett inkább a magyar rendőrséget kellene megerősíteni.

2024. március 06. A lényeg (2024.03.06.) Illés-Rácz Mariann a kínai rendőrökről
00:57
00:00

A kiemelt kép illusztráció.