„Klubrádió
Esti gyors

Lattmann: Az érkező kínai rendőröket is kötik az uniós jogszabályok

6/03/2024 17:14

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

A magyar állam egy szerződés keretében megállapodhat akár Kínával is arról, hogy az ő hatóságaik is eljárhassanak hazánk területén, ugyanakkor nem szerződhetünk ki a meglévő emberi jogi kötelezettségek alól – mondta Lattmann Tamás nemzetközi jogász a Debrecenben járőrözni készülő kínai rendőrökről.

2024. március 06. Esti gyors-részlet (2024.03.06.) Lattmann Tamás
07:12
00:00

Hamarosan kínai rendőrök járőrözhetnek Magyarországon a belügyminisztérium és a kínai közbiztonsági miniszter megállapodása alapján. Lattmann Tamás nemzetközi jogász szerint bár vannak praktikus hasznai a nemzetközi rendőri együttműködéseknek, ugyanakkor a jogalkotóknak fokozott óvatosággal kell eljárniuk a működési környezetét kialakításában. 

Mivel Magyarország az Európa Tanács tagja és a Strasbourgi Emberi Jogi Bíróság joghatóságának alávetett állam, ezért hogy ha egy kínai rendőr bármilyen intézkedést hajt végre a magyar állam területén, annak az intézkedésnek meg kell felelnie azoknak a Magyarországon alkalmazandó európai emberi jogi sztenderdeknek – magyarázta Lattmann.

Például közös járőrözés során a magyar rendőrök feladata felügyelni, hogy a kínai kollégája az uniós jogszabályoknak megfelelően járjon el, függetlenül attól, hogy az adott esetben az eljárás alá vont személy milyen állampolgár – mondta a nemzetközi jogász, hozzátéve, a magyar állam területén Magyarország felelős mindenféle emberi jogi sztenderdért, ezért a helyi hatóságok felelősek az eljárás jogszerűségének a biztosításáért.

Korábban botrány volt belőle, hogy Budapesten két helyen, Józsefvárosban és Kőbányán kínai rendőrszolgáltató állomást építettek ki illegálisan. Céljuk a kínai diaszpóra ellenőrzése, ugyanakkor a megfigyelési és adatgyűjtési eljárásaik nem állnak összhangban a Magyarországon érvényben lévő szabályokkal. Lattmann szerint ez az eset nemzetközi jogi sértést jelent Kína részéről. "Amikor a magyar hatóságoknak a strasbourgi bíróság előtt kell majd magyarázkodniuk, akkor rájönnek, hogy ez igenis komoly probléma. Sokkal jobban jár mindenki, hogyha ez megelőzésre kerül" – fogalmazott a jogász.

Egy ilyen szintű befolyásolásnak a szuverenitására oly' kényes magyar kormány felügyelete mellett nem is lenne szabadna megtörténnie – véli Lattmann. Hozzátette, ezen nemzetközi jogsértésekkel szemben a kormánynak valamilyen módon illene fellépnie.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/Interjú Lattmann Tamással
2024. március 6., szerda 18:20
Riporter: Szénási Sándor

A kiemelt kép illusztráció.