„Klubrádió
Reggeli gyors

Megfigyelésexport a kínai Egy övezet, egy út programban

29/02/2024 09:41

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Bár világszerte buknak be Kína infrastrukturális beruházásai, az Egy övezet, egy út program így sem sikertelen, a projektek helyét egyre inkább biztonsági megállapodások veszik át, elsősorban tekintélyelvű vagy effelé hajló országokkal, köztük Magyarországgal. Nemzetközi lapszemle.

2024. február 29. Nemzetközi lapszemle/ Csernyánszky Judit 2024.02.29.
05:50
00:00
Orbán Viktor Donald Trumpot látogatja meg a jövő héten floridai otthonában – értesült a New York Times. A magyar kormányfőt a lap nacionalista politikusnak nevezi, aki a volt elnökkel régóta baráti viszonyt ápol, és szoros kapcsolatban áll az amerikai populista konzervatív szervezetekkel. Orbánra úgy hivatkozik a szerző, mint aki agresszív kampányt folytatott a migrációs politikáját hirdetve és felemlegeti azt is, hogy a magyar kormányfő szerint "a nyugat saját magával is háborúban áll". 

Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök gratulált Sulyok Tamásnak köztársasági elnökké választása alkalmából – olvashatjuk a belarusz állami hírügynökség, a BelTa honlapján. Minszk a Budapesttel folytatott, az egyenlőségen és a kölcsönös tiszteleten nyugvó konstruktív párbeszédben, a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésében érdekelt, a kereskedelem, a gazdaság, az energia, a tudomány és technológia, a sport, a kultúra és egyéb területeken – írta Lukasenka a gratulációban, melyben egyúttal baráti népnek nevezte a magyarokat.

Orbán Viktor Minszkben
 
 Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök (j) és Orbán Viktor miniszterelnök találkozója Minszkben 2020. június 5-én. l Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Magyarország volt az első európai ország, amely csatlakozott a kínai Egy övezet, egy út kezdeményezéshez, és egyre több jel utal arra, az utolsó lesz, amely az eredetileg többezer milliárd eurós programban marad – adja közre a EuroNews Elaine Dezenski helyzetértékelését, aki a washingtoni Demokráciák Védelméért Alapítvány Közgazdasági és Pénzügyi elemzőcsoportjának vezetője. Olaszország tavaly lépett ki a kezdeményezésből és a többi európai ország is aggódik, látva, hogy Peking küszködik a rendszerszintű korrupcióval. Az eladósodás leküzdhetetlennek tűnik az egyre zsugoródó programban.

A Budapest-Belgrád vasútvonal befejezését ugyan 2025-re ígérték, azonban több szakértők szerint csaknem ezer év, mire kifizetődik. Hasonló a helyzet Ecuadorban, Kongóban vagy Zambiában is a nagy beruházások esetében. Miközben világszerte számos infrastrukturális projekt bukik be, "valami sokkal veszélyesebb veszi át a helyét – a biztonság, megfigyelés és az elnyomás egyfajta autokratikus szövetsége" épülhet ki, ami komoly kockázat Európa számára – írja Dezenski.

A programban 90 olyan ország vesz részt, amelyet tekintélyelvű rendszerként vagy "hibásan működő" demokráciaként lehetne kategorizálni az elemzó szerint, ezek közül 54-nek adták el a kínaiak megfigyelési technológiájukat.  

Az EU- és NATO-tag Magyarország az elmúlt 10 évben egyre mélyebb tekintélyelvűségbe süllyed, így aztán kiváló célpont Kína számára. Ráadásul Orbán Viktor még nevén is nevezte a dolgot, hisz illiberális államot épít. S nemrég fűzte a két állam szorosabbra kapcsolatát egy új biztonsági megállapodással. Ezeket a fejleményeket a washingtoni elemzés összekapcsolja az Orbán-kormány az unióban és a NATO-ban folytatott obstrukciójával. Az, hogy Magyarország hajlandóságot mutat az együttműködésre Kínával és Oroszországgal a nyugati szövetségi rendszerek számára egzisztenciális veszélyt jelentenek – állítja Dezenski. Kína ráadásul nálunk teremti meg elektromos autógyártó bázisát is, ami lehetővé teszi számára, hogy az EU-n belülről uralja az elektromos járművek ellátási láncát. A tetejébe úgy hírlik – említi az írás –, Kína európai vegyianyag-gyártó központját is hazánkban akarja létrehozni.

 
Egy övezet, egy út találkozó
Pekingben, 2023 őszén. l Forrás:
 

Oroszország nem jelent semmilyen veszélyt azon országok számára, akik nem jelentenek veszélyt Oroszországra nézve, ezért Orbán Viktor aggálya, miszerint nem szeretne közös határt Oroszországgal (amit a V4-ek találkozóján mondott) alaptalan – válaszolta riporteri kérdésre Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov az orosz TASZSZ hírügynökség beszámolója szerint.

A Voice of America orosz nyelvű kiadásában a V4-ek találkozójáról szerdán megjelent összefoglalóban azt emelték ki, hogy kettészakadt a négyes, mert Robert Fico szlovák kormányfő Orbán emllé állva bejelentette, ő sem hajlandó fegyvereket küldeni Ukrajnának. A tudósítás megjegyzi, hogy a populista baloldali Fico tulajdonképpen az orosz narratívát visszhangozza, amely a háború indokát Ukrajna nácítlanításában határozta meg. A lengyel kormányfő, Donald Tusk pedig azt hangsúlyozta, Vlagyimir Putyin háborús bűnös, akivel nem lehet béketárgyalást kezdeményezni, mint ahogy ezt Orbán és Fico elképzeli.

Az ukrán Evropejszakaja Pravda értesülése szerint a magyar ratifikálást követő napon már Washingtonba akart utazni a svéd külügyminiszter, hogy letétbe helyezzék a dokuemntumokat és ezzel minden akadály elháruljon a tagfelvétel elől, azonban a magyar kormány még nem adta át az erre vonatkozó hivatalos iratokat – a cikk címe egyébként: Magyarország újabb módot talált Svédország NATO-csatlakozásának megakasztására. A hivatalos magyar indoklás úgy hangzik, az új államfő beiktatására és az utána esedékes aláírására várnak, amire március 5-én kerül sor.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.