„Támogassa
Reggeli gyors

Nemcsak Kína figyelhet biztonsági rendszerein keresztül

15/08/2023 11:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Nemcsak azért kerültek feketelistára kínai biztonsági rendszerek, mert Kína információkhoz juthat, hanem azért is, mert alapos a gyanú, hogy más országok, szervezetek, cégek is hozzáférhetnek ugyanezen információkhoz – véli Zubor Zalán, az Átlátszó újságírója.

2023. augusztus 15. Reggeli gyors - részlet 23.09.15. Zubor Zalán
07:35
00:00

Magyarország továbbra is használ kockázatos kínai biztonsági rendszereket, amik már több országban feketelistán vannak – írta öles címében az Átlátszó. Nemcsak azért, mert Kína információkhoz juthat, hanem azért is, mert alapos a gyanú, hogy más országok, szervezetek, cégek is hozzáférhetnek ugyanezen információkhoz.

Ukrajnában két kínai biztonsági cég került feketelistára, amiatt, hogy vélhetőleg technikai trükkökkel Oroszország hírszerzés céljából adatokat szerez ezekből a cikkekből. Kijev májusi bombázása idején támadt a gyanú, hogy e kinyert információk, felvételek alapján választották ki célpontjaikat a támadó oroszok.

A biztonsági aggályok ellenére a magyar állam több alkalommal rendelt biztonságtechnikai rendszereket problémás kínai vállalatoktól. A kínai cégek rendszerei állami intézményekben, hatóságoknál és stratégiai fontosságú ipari létesítményekben is feltűnnek Magyarországon. A rendőrség és a Katasztrófavédelem is használja.

"A kínai állam és az érintett vállalatok, a Hikvision és Dahua közt egyértelmű kapcsolat van" – mondta a Reggeli gyors keddi adásábahn Zubor Zalán, az Átlátszó újságírója. Hozzátette, ez aggodalomra adhat okot, hiszen egyrészt a kínai állam beszállítói is egyben, másrészt a kínai törvények szerint az ország területén bejegyzett cégek kötelesek hozzáférést biztosítani a hatóságoknak.

Megjegyezte érthető, hogy ezek a rendszerek miért keresettek: olcsón hozzáférhetők, olyannyira, hogy ezzel lényegében kvázi monopol helyzetet tudtak teremteni a piacokon.

Hozzátette, az egész nyugati világban komolyan törekszenek visszaszorítani a kínai biztonsági és infokommunikációs rendszerek terjedését, egyre több vállalat kerül feketelistára, itthon ellenkező tendencia mutatkozik. 

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, a Direkt36 felhívta a figyelmet arra, hogy az oroszok évek óta, még most, az orosz-ukrán háború idején is látják a magyar külügy titkait, a tárca teljes informatikai hálózatát, ideértve az államtitkokat továbbító hálózatot is sikerült feltörniük. Arra is rávilágítottak, hogy a kínai infokommunikációs rendszerekkel kapcsolatban a kormány tisztában van a kínai eszközök által jelentett biztonsági kockázattal, miközben évek óta tagadja, hogy ez probléma lenne, és a kínai telekommunikációs eszközök használatának egyik legnagyobb támogatója Európában.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Zubor Zalánnal
2023.08.15., kedd 7:35
Riporter: Dési János