„Köszönjük,
A lényeg

Újabb másfél milliárd az épp nem épülő Budapest-Belgrád vonalra

26/09/2023 09:00

| Szerző: Kklubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

A többletköltségek finanszírozása és vasútszakmai feladatok mellett jut kommunikációra is.

Egy hétfő esti kormányhatározattal a kormány újabb 1 648 000 000 forinttal növelték a Budapest-Belgrád vasútvonal építésére fordított közpénzt. A kormányhatározat szerint a mostani döntés a „Ferencváros–Soroksár szakaszának megvalósításához szorosan kapcsolódó, a megrendelő MÁV Zrt. feladatainak ellátásához szükséges forrás biztosítását” szolgálta.

A 444 összefoglalója szerint a kormányhatározat egyrészt három tételben (111,8 millió, 243,8 millió és 292,4 millió forint) összesen 648 milliót adott a Ferencváros–Soroksár szakasz „határidőben történő megvalósításával összefüggő, a megrendelő MÁV Zrt. hatáskörébe utalt, 1. mellékletben foglalt szakmai feladatok elvégzésével és azok központi költségvetés terhére történő finanszírozására”. Ezek a szakmai feladatok a melléklet szerint többek között tervjóváhagyások, anyagkezelés, a projekt kivitelezéséhez kapcsolódó vasútszakmai feladatok ellátása, a fejlesztés során létrehozott eszközök üzembe helyezéséhez kapcsolódó tevékenységek, de Balásy Gyula is megnyugodhat: „kommunikációs, tájékoztatási és sajtónyilvánossággal kapcsolatos feladatok elvégzése” is szerepel a listán.

Emellett egymilliárd forinttal növelnek egy korábbi, március 16-i határozatban szereplő tételt. „A végrehajtás során felmerülő többletfeladatok elvégzésével és annak központi költségvetés terhére történő finanszírozásával” kapcsolatos akkori döntés mostani módosítása szerint jövőre a tavasszal 1,5 milliárd helyett 2,5 milliárd forintot kell erre biztosítania a kormánynak.

Mindez azért is érdekes, mert ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, Mészáros Lőrinc vasúti cégének munkagépei és munkásai nagy része egyik napról a másikra otthagyta a belgrádi vonal építkezését, és átment a győri fővonalon dolgozni.