„Támogassa
Esti gyors

Szent-Iványi: "Bizarr és komikus, hogy Orbán világpolitikai szerepre törekszik"

17/10/2023 19:20

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Orbán Viktor Pekingben, egyedüli európai uniós kormányfőként vesz részt az Egy övezet, egy út program fórumán. Kedden pedig tárgyalt Hszi Csin-pinggel és Vlagyimir Putyinnal is. Az eseményt úgy értékeli a nyugati sajtó, mint a nyugatellenes országok dzsemboriját, a magyar miniszterelnök a találkozókkal egyértelműen kilép az európai vezetőktől elvárható szolidaritási keretből – mondta Szent-Iványi István, külpolitikai szakértő, korábbi diplomata az Esti gyorsban. Szerinte hiába próbálja magát Orbán világpolitikai tényezőként pozícionálni, a valós súlyú szereplőknek inkább csak játékszere, akit szívesen alkalmaznak.  

2023. október 17. Esti gyors-részlet / Interjú, Szent-Iványi István - 2023.10.17.
07:39
00:00
Orbán Viktor Pekingben tárgyalt többek között Vlagyimir Putyin orosz, és Hszi Csin-ping kínai elnökkel. A miniszterelnök Kína Egy övezet, egy út globális infrastrukturális befektetési programjának fórumára érkezett több napos látogatásra. A program elindulásának tizedik évfordulója alkalmából rendezett találkozón több mint száz ország vezetői jelennek meg, ugyanakkor az Európai Unióból a magyar kormányfő az egyetlen résztvevő.

 
Egy övezet, egy út - csoportkép, 2023. október 17., Peking
 
Forrás: Orbán Viktor Facebook-oldala
 
 

Diplomáciai szempontból már az sem vállalható, hogy Orbán részt vesz az Egy övezet, egy út fórumán – mondta Szent-Iványi István, külpolitikai szakértő, korábbi szlovén nagykövet az Esti gyorsban. A projekttel kapcsolatban ugyanis Európában komoly fenntartások van: számos ország, Srí Lanka, Pakisztán vagy, hogy közelebbi példát említsünk, Montenegró példája is azt mutatja, hogy ez a program a kínai befolyásszerzést illetve kolonializációs – egyfajta modern gyarmatosítási – törekvést szolgálja, annak zászlóshajója – foglalta össze Szent-Iványi az aggályok lényegét.

A világsajtó úgy értelmezi a pekingi fórumot, mint a nyugatellenesek találkozóját. Márpedig én úgy gondolom – és remélem ezzel a magyarok többsége egyetért –, hogy mi a nyugathoz tartozunk – mondta a szakértő.

 
Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin, 2023. oktber 17-én, Pekingben.
 
Forrás: Orbán Viktor Facebook-oldala
 
 

A Putyin-találkozóról kedden mi is megírtuk, hogy Orbán a hivatalos orosz szóhasználathoz nagyon hasonlóan katonai műveletnek nevezte az orosz-ukrán háborút. A tárgyaláson a miniszterelnök sajtófőnökének közlése szerint szó volt a magyar-orosz együttműködésről a gáz- és olajszállításokról valamint a nukleáris energia kérdéseiről, emellett pedig a béke fontosságát hangsúlyozta a magyar kormányfő. 

Magyarország vezetője egy olyan ember mellé állt, akinek az erői emberiség elleni bűncselekményekért felelősek Ukrajnában, és egyedül tette ezt a szövetségeseink között. Miközben Oroszország az ukrán civileket támadja, Magyarország az üzletért könyörög 

reagált a találkozóra az X-en (korábbi Twitter) David Pressman amerikai nagykövet.

Maga a tény, hogy Orbán Putyinnal találkozott rendkívül problematikus, ne felejtsük el, hogy a legtöbb országba be sem léphetne az orosz elnök, hiszen a hágai bíróság (ICC) tavasszal nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene, mint háborús bűnös ellen – mondta Szent-Iványi. Mindenki, még Putyin szövetségesei is háborúnak nevezik az orosz-ukrán háborút, Orbán katonai hadműveletes megszólalásából az látszik, hogy egészen hihetetlen mértékben alkalmazkodik az orosz vezetéshez – mondta a szakértő. Ráadásul a miniszterelnök a kapcsolatok bővítéséről beszélt, miközben Európában mindenki más ezeknek a korlátozásával van elfoglalva. Orbán tehát egyértelműen kilép az elvárható szolidaritási keretből – hangsúlyozta Szent-Iványi.

Az amerikai nagykövetnek nyilván egyeztetnie kellett a külügyminisztériumával, vagyis a nyilatkozatát nyugodtan tekinthetjük hivatalos amerikai álláspontnak – mondta szakértő.

 
Orbán Viktor és Hszi Csin-ping, 2023. október 17-én, Pekingben.
 
Forrás: Orbán Viktor Facebook-oldala 
 

Szent-Iványi szerint az egész pekingi részvételben, a találkozókban Putyinnal és a kínai vezetőkkel tetten érhető, ahogy Orbán világpolitikai tényezőként próbálja pozícionálni magát. Kívülről nézve, figyelembe véve Magyarország tényleges helyzetét és súlyát, ez a törekvés "bizarr és komikus". Orbán inkább játékszere ezeknek a valóban világpolitikai szereplőknek, akik ugyanakkor szívesen alkalmazzák őt – mondta a szakértő. 

A beszélgetés elején szó volt arról is, hogy Orbán a lengyel választásokon a legfontosabb szövetségesét vesztette el. A teljes interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/iterjú Szent-Iványi Istvánnal
2023. október 17., kedd 18:21
Műsorvezető: Kárpáti Iván