„Köszönjük,
A lényeg

Évértékelő: Von der Leyen nekiment a kínaiaknak és bejelentett egy nagy szélerőmű programot

13/09/2023 11:32

| Szerző: Klubrádió

A Klubrádió élőben adta a Ursula von der Leyen, az Európai bizottság elnökének évértékelő beszédét. Hallgassa meg a szinkrontolmácsolással kísért közvetítést. 

Ursula von der Leyen megtartotta az idei State of the European Union beszédét, amelyben összefoglalta az Európai Unió jelenlegi helyzetét, különösen tekintettel az általa vezetett Európai Bizottságra. Von der Leyen nagyrészt a bizottság és az EU érdemeit sorolta, de bejelentett több új intézkedést is.

Az egyik ilyen, hogy elindítanak egy vizsgálatot, ami a kínai elektromosautó-gyártók állami támogatását fogja vizsgálni, mert az utóbbi időszakban kifejezetten sok olcsó kínai elektromos autó érkezett az Európai Unióba. Az árukat mesterségesen alacsonyan tartják az állami támogatások. Ez eltorzítja az európai piacot – közölte von der Leyen. 

A Klubrádió élőben adta a Ursula von der Leyen, az Európai bizottság elnökének évértékelő beszédét. Az alábbi lejátszóra kattintva hallgathatja vissza a szinkrontolmácsolással kísért közvetítést.

2023. szeptember 13. A lényeg-részlet/Ursula von der Leyen évértékelő beszéde - 2023.09.13.
49:06
00:00

 

Beszéd az Európai Unió helyzetéről
 
Ursula von der Leyen. fotó:
Julien Warnand / MTI/EPA
 

Az EB elnöke elmondta: felkérte Mario Draghit, az Európai Központi Bank volt vezetőjét, hogy készítsen egy jelentést az Európai Unió versenyképességéről. A Super Marionak is becézett Draghit, akit többen az euró megmentőjének tartanak, Európa egyik legnagyobb gazdasági gondolkodójának nevezte.

Külön KKV-nagyköveti poszt létrehozását is bejelentette, és a KKV-nagykövet egyenesen von der Leyennek fog jelenteni arról, hogy állnak Európa kis- és középvállalatai.

Bejelentett egy nagy Európai Szélerőmű Csomagot is, amely a megújuló energiával kapcsolatos befektetésekben szeretné elhárítani az akadályokat, mint a lassú engedélyeztetés, és pénzzel is támogatná a szélerőműveket. Felhívta a figyelmet arra is, hogy minél hamarabb be kell venni a schengeni övezetbe Romániát és Bulgáriát.

Beszéd az Európai Unió helyzetéről
 
Ursula von der Leyen
 
 

Bejelentett egy olyan tervet is, amely szerint a női egyenjogúság helyzetének javítására törvényjavaslatot nyújtanak be arról, hogy „a nem nemet jelent”. Tudatta tovább, hogy a jogállami jelentéseket mostantól elkészítik majd a csatlakozni kívánó országokról is, hogy segítsék őket a csatlakozáshoz szükséges reformokban, és hogy egyenlő alapról induljanak a már tagországokkal.

Von der Leyen elmondta, hogy minden egyes fontos döntést, amelyet az Európai Unióban elfogadtak, közösen, mind a 27 tagország támogatásával fogadták el. Ezek közé tartoznak például az orosz agresszióra adott reakciók is. Így szerinte meg lehetne ugyanezt csinálni 30 tagországgal is.

Magyarország, Lengyelország és a jogállami viták ügyeiről nem beszélt. (A 24.hu nyomán)