„Köszönjük,
Reggeli gyors

Orbán Pekingben találkozik Putyinnal

21/09/2023 09:36

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Orbán Pekingbe megy, hogy találkozzon a háborús bűnösként nyilvántartott Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnökkel – örkényi abszurd a magyar külpolitikáról.

2023. szeptember 21. Reggeli gyors - részlet 23.09.21. Csernyánszky Judit lapszemléje
04:40
00:00

Interjút adott New Yorkban a kínai közszolgálati tv-nek (CGTN) Szijjártó Péter az ENSZ közgyűlése alkalmából, aki arról beszélt, hogy a legutóbbi évek fejleményei azt jelzik, megosztásra törekednek egyesek, s Magyarország abból soha nem jött ki jól, ha Kelet vagy Nyugat között kell választani. A kínai riportertől persze nem várható el, hogy visszakérdezzen, hisz aligha látja úgy, hogy nem véletlenül Magyarország különutas politikája – lásd a kínaiakkal folytatott kereskedelme és az oroszokkal való háborús összekacsintás vezetett a mostani megosztottsághoz és az ellenséges viszonyokhoz. A magyar külügyminisztert az Egy övezet, egy út programjának jelenlegi állásáról kérdezték, amelyben ügyesen csűrte-csavarta a szót, miszerint Magyarország épp ezzel a programmal dolgozik a világ megosztottsága miatt a világ összekapcsolásán. Szijjártó Péter megerősítette a szeptember 11-i bejelentést, miszerint Orbán Viktor októberben Pekingbe utazik az Egy övezet, egy út csúcstalálkozóra.

Pár órája viszont már tudjuk azt is, hogy a Putyin maga jelentette be Szentpéterváron – fogadva Vang Ji külügyminisztert, aki egyben a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága Politikai Hivatalának tagja is. Erről egyre több média számolt be már a hajnali órákban is, a kanadai Global Newstól kezdve az Interfaxon át a legnagyobb nemzetközi hírügynökségig, de elég nyilvánvaló, hogy ez minden hírt felülír ezekben a percekben.

"Természetesen szívesen elfogadom a kínai elnök meghívását arra a nagyszabású nemzetközi eseményre, amelyben megerősítést kap az Egy övezet, egy út eszméje, s amely teljes összhangban van az orosz elképzelésekkel is. – Putiyn ehhez még hozzátette, ami ugyebár figyelmeztető jel lehetne a magyar kormány számára is, hogy Oroszország azért támogatja a kínai elnök védjegyévé is vált programot, mert teljes mértékben integrálni tudja saját elképzelései és céljai közé a nagy eurázsiai térség minél szélesebb kiterjesztését.

Ez nyilvánvalóan azt is jelenti, hogy Putyin garanciát kapott arra, nem adják át a háborús bűnösként nyilvántartott orosz elnököt a nemzetközi hatóságoknak, a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság hiszen tavasz óta (március 17.) nemzetközi elfogatóparancs van érvényben az Ukrajnában véghezvitt népirtás, háborús bűnök elkövetése és az emberiség ellen elkövetett bűncselekmények miatt az orosz elnök ellen. S ez – félretéve a kereskedelmi kapcsolatokat – ezek szerint a magyar kormányfőt sem zavarja. Ehhez képest Szijjártó Péter a kínai közszolgálati médiának adott nyilatkozatában azt mondta, hogy a világ legnagyobb baja, hogy mindenből ideológiai és politikai kérdést csinálnak. Ezért bírálják Magyarországot is, mert ideológiát gyártanak ellenfelei az ország kínai kapcsolatai miatt. Nos, ha Orbán pekingi látogatása nem ideológiai és politikai természetű – akkor…

A világtükör szerint még be lehetne számolni sok mindenről, de ezek mind eltörpülnek ehhez a nagy bejelentéshez képest. Innentől kezdve nincs miről beszélni.

Az ukrán gabonaimport tilalma az oroszoknak kedvez

Az oroszokat hozza helyzetbe az, aki megtiltja az ukrán gabonaimport szárazföldi úthasználatát – idézte fel a török közszolgálati tv, a TRT Volodimir Zelenszkij elnöknek az ENSZ közgyűlésén elhangzott dühös mondatait, ami továbbgyűrűzött az EU-ba is. Mint köztudott öt uniós tagország megtiltotta az ukrán gabonabehozatalt a helyi gazdák hátrányos helyzetbe hozásának az indokával, s ezek között Magyarország is ott van. A török tv – amelyik alapvetően azért foglalkozik behatóbban a témával, mert Recep Tayyip Erdogan már másodszor vállalt mediátori szerepet az orosz fél és az érintett országok között, hogy a fekete-tengeri kikötőkből kifuthassanak a teherhajók a célországokba. A korábbival ellentétben most azonban nem sikerült megállapodni az orosz elnökkel. Valdis Dombrovskis, az EU kereskedelmi biztosát idézik, aki még mindig bizakodó és a közös megegyezés tető alá hozását reméli. Luis Planas, spanyol agráripari miniszter ingerülten beszélt az uniós egyeztetést követően és kijelentette, az egyoldalú lépés felháborító egy olyan közösségen belül, ahol elvárható lenne a közös megállapodás. A most történteket pedig egyszerűen újabb alapjogi sértésnek tekinti a spanyol tárcavezető. A tudósítás persze azzal zárul, hogy némi magyarázatot ad a lengyelek részéről a helyzetre az, hogy az ország választás előtt áll és a kampányhajrában fűt-fát is megígér.

A lapszemlét afenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2023.09.21., csütörtök 6:00
Riporter: Csernyánszky Judit