„Klubrádió
A lényeg

Az olaszok csalódtak az Új Selyemútban, kilépnek a kínai programból

7/12/2023 17:02

| Szerző: Klubrádió

Olaszország hivatalosan is tájékoztatta Kínát, hogy kilép a kínai Egy övezet, egy út nevű gazdasági kezdeményezésből, miközben Vang Ven-pin kínai külügyi szóvivő éppen csütörtökön méltatta a kezdeményezés sikerét méltatta egy pekingi sajtótájékoztatón – írja az MTI.

Az olasz kormány levélben tájékoztatta a kínai kormányt, hogy nem újítja meg a márciusban lejáró kétoldalú megállapodást, amelyet a kínai kezdeményezésű, új selyemútnak is nevezett nagyszabású nemzetközi infrastrukturális együttműködési programról kötöttek. Giorgia Meloni miniszterelnök csütörtökön Rómában úgy fogalmazott: a kezdeményezés nem hozta meg a remélt eredményeket, de a két országnak folytatnia kell a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok javítását. Hasonlóan nyilatkozott Antonio Tajani külügyminiszter is, aki szerint a projekt nem járt jelentős előnyökkel Olaszország számára.

Az olasz védelmi miniszter egyenesen szörnyű döntésnek nevezte, hogy csatlakoztak az Egy övezet, egy úthoz, ami nem is meglepő, mert az ígért 20 milliárd dolláros befektetéseknek csak a töredéke valósult meg, a kínai export pedig jóval nagyobb mértékben nőtt, mint az olasz. Róma egyébként 2019-ben csatlakozott a programhoz.

Vang Ven-pin kínai külügyi szóvivő ugyanakkor egy csütörtöki sajtótájékoztatón méltatta a projektet, és bár közvetlenül nem kommentálta Olaszország döntését, óva intett a kezdeményezésben részt vevők megosztottságától és elutasította az „annak ártó rágalmakat”. 

Kína 2013-ban hirdette meg az eleinte Új Selyemútnak is nevezett külgazdasági programját, amely kínai állami bankok hiteleiből finanszírozott, jellemzően kínai beruházók által végrehajtott infrastrukturális beruházásokkal ígérte felvirágoztatni Közép-Ázsiát, Délkelet-Ázsiát, Afrikát, de újabban Latin-Amerikát és a Balkánt is. A program korántsem teljes siker, Magyarország azonban továbbra is fontosnak tartja a két ország kapcsolatát és minden szinten hajlandó együttműködni Kínával.

(Kiemelt kép: Vox España / Flickr.com)