„Köszönjük,
A lényeg

Alkotmánybíróság: Nem Alaptörvény-sértő a pedagógusok sztrájkjogának korlátozása

7/12/2022 17:25

| Szerző: Klubrádió

Két különvélemény mellett az Alkotmánybíróság elutasította az ellenzéki országgyűlési képviselők egy részének beadványát, mert úgy ítélte meg, hogy a pedagógusok sztrájkjogának korlátozása "legitim célból, a szükséges mértékben, arányosan történt". 

A hvg.hu felidézi, hogy a kormány először februárban hozott egy rendeletet, amely a pedagógusok munkabeszüntetését csak olyan korlátok között engedélyezte, ha az valójában észrevétlen marad az intézmények működése szempontjából. Májusban ezt az eredetileg átmeneti szabályt beiktatták „a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő szabályozási kérdésekről” hozott törvénybe.

Tóth Bertalan (MSZP) és képviselőtársai azért fordultak az Alkotmánybírósághoz, mert szerintük a sztrájkjog korlátozása a közszférában sem vezethet a dolgozók sztrájkjogának általános elvonásához, márpedig itt olyan feltételeket szabtak, amelyek annak tényleges gyakorlását, különösen a sztrájk nyomásgyakorlási elemétől való megfosztása miatt, ellehetetlenítik, tartalmát kiüresítik.

Az Igazságügyi Minisztérium ezzel szemben arra hivatkozott, hogy itt egy másik alapjog védelmében korlátozzák a tanárok jogait: ez pedig a gyermek művelődéshez és megfelelő testi és lelki fejlődéshez fűződő joga. (Erre szoktak hivatkozni a polgári engedetlenséget választó tanárok figyelmeztetésekor és elküldésekor is.)

Az Alkotmánybíróság, amelyben Handó Tünde alkotmánybíró (az Országos Bírósági Hivatal korábbi elnöke, Szájer József volt fideszes politikus felesége) volt az ügy előadója, lényegében a kormány álláspontját fogadta el. A határozatot azzal indokolták, hogy a törvény szerint esetenként kétségtelenül a sztrájkban részt vevők is részbeni munkavégzésre kötelezhetők.

Egy-egy intézményen belül korlátozhatják a sztrájkban résztvevők munkabeszüntetésének tartamát és tartalmát is. Kiemeli azonban az Alkotmánybíróság, hogy ezek a korlátozások nem lehetetlenítik el a sztrájkjog gyakorlását. Szerintük tehát nincs arról szó, hogy a tanárokat megfosztották volna a támadott rendelkezések a sztrájkjogtól.

Ennek alapján a testület többsége úgy látta, hogy „a köznevelési intézményekben a sztrájkjog korlátozása legitim célból, a szükséges mértékben, és a vele szemben védelemre szoruló alapvető jogok, alkotmányos érték kiegyensúlyozott figyelembevételével, azaz arányosan történt”. 

Az MSZP korábban, a nap folyamán azt közölte: az Alkotmánybíróság már egy hete elutasította a tanárok sztrájkjogának korlátozása ellen benyújtott indítványt, de szerintük nem merték kihirdetni. Tóth Bertalan szerint az Alkotmánybíróság üzenete, hogy a tanárokkal bármit meg lehet tenni.