„Klubrádió
A lényeg

MSZP: Az Alkotmánybíróság szerint sem jár a sztrájk a tanároknak

7/12/2022 10:46

Az Alkotmánybíróság már egy hete elutasította a tanárok sztrájkjogának korlátozása ellen benyújtott indítványt, de az MSZP szerint nem merik kihirdetni. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke szerint az Alkotmánybíróság üzenete, hogy a tanárokkal bármit meg lehet tenni.

Pedagógussztrájk - Tiltakozó tanárok a miskolci Herman Ottó
 
Illusztráció
 
Miskolc, 2016. április 15. Üres tanterem a pedagógussztrájk idején a miskolci Herman Ottó Gimnáziumban. MTI Fotó: Vajda János
Fotó: Vajda János / MTI
 

 

Szerinte erről azonban azért nem tájékoztatják a nyilvánosságot, mert "tartanak a döntés következményeitől, azt nem merik nyilvánosságra hozni". A döntés előadó bírája Handó Tünde volt, aki Szájer József volt fideszes vezető felesége.

Tóth szerint az Alkotmánybíróság döntése figyelmen kívül hagyja, hogy "több ezer tanár, diák és szülő tiltakozik minden eszközzel a jogfosztás ellen. Nem törődnek azzal, hogy minden érintett úgy gondolja, hogy az oktatáshoz való jogot pont a Kormány döntései teszik tönkre. Úgy hivatkozik a Kormány a gyermekek érdekére, hogy közben kiváló tanárokat rúg ki.

Szerinte a sztrájkjog elvétele a politikai bosszú eszköze, és "ezt a Kormány maga is elismerte".

Továbbá figyelmen kívül hagyja, hogy a tanárokat érő jogfosztás olyan mértékű, hogy az a magyar, uniós és nemzetközi joggal is ellentétes, a sztrájk a jövő nemzedék oktatáshoz való jogát is átfogóan célozza, a testület mégsem ismeri fel ennek alkotmányos jelentőségét, és a döntésük teljesen kiszolgáltatottá teszi a tanárokat a mindenkori hatalomnak.

 
Forrás: Tóth Bertalan
 

 

"Ezt jelenti a Fidesz jogállama" - írta Tóth.