„Támogassa
Klubdélelőtt

Zacher Gábor, Szacsvay László és a beton művészibb oldala a Klubdélelőttben

16/02/2024 16:04

| Szerző: Kun Zsuzsa/Klubrádió

Zacher Gáborral többek között a teljesítménykényszer miatt fogyasztott "okosdrogokról, Németh Kristóffal a rendezésében készülő Spiró-drámáról, Göncz Dalma festőművésszel betonnal kísérletező alkotásairól beszélgetett szombat délelőtt Kun Zsuzsa. Az adás vendége volt Szacsvay László, akivel többek között a Katona alapításáról volt szó, az Übermensch icipici hibával c. filmről pedig a rendező, Kovács Patrick mesélt. 

2024. február 17. Klubdélelőtt (2024. február 17., szombat 09:00)
160:38
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa

A február 17-i Klubdélelőtt menete és vendégei:

Dr. Zacher Gábor főorvos, mentőorvos, toxikológus, címzetes egyetemi docens, igazságügyi szakértő. A teljesítménykényszert már a fiatalabbak is érzik, ez ellen pedig stimulánsokkal próbálnak védekezni. Az „okosdrogok" a központi idegrendszerre gyakorolnak hatást, és ugyan növelik a koncentrációt, a memóriát, a terhelhetőséget, de nem csodaszerek. Mindez szóba kerül az adásban.

 
Zacher Gábor
 

Németh Kristóf színész, a Fórum Színház tulajdonos-igazgatója új oldaláról mutatkozik meg. Hajdan Spiró György Szappanopera c. drámájából készült darabban játszott, most ezt ő rendezi. Hogy miről szól a színdarab? Budapesten vagyunk, a 2000-es évek elején. Kárpótlási ügynök csönget be egy nőhöz. A nő közli vele, hogy a családjától semmit nem vettek el, nincs miért kárpótolni őket. Én a zsidó kárpótlás miatt jöttem,  – válaszolja erre a férfi, – mert a cégének van egy listája azokról, akiket veszteség ért a Holokauszt alatt. Nem anyagi, hanem emberi veszteség.

Németh Kristóf
 
Németh Kristóf l Forrás: Facebook

Göncz Dalma kísérletező festőművész. Hosszú idő telt el,  míg eljutott a betonig. Célja, hogy megismertesse a beton művészibb oldalát a műkedvelőkkel, valamint összekösse az ember alkotta mesterséges „kővilágot” az érintetlen természettel. Úttörő stílusát külföldön előbb elismerték, mint itthon.

Szacsvay László, a Nemzet Színésze, Jászai Mari-díjas színművész, a Halhatatlanok Társulatának tagja 55 évet töltött már el a színpadon. Az idei év veszteségéről, a barátról, Benedek Miklósról, a Katona József Színház alapításáról, szerepekről, partnerekről, egy új filmről, és a karbantartó teniszről meg a humorról is mesél, amit nem is olyan könnyű megteremteni.

Ötös Szacsvay László Beregi Tamás
 
Szacsvay László l Fotó: Mátyus László
 
 

Kovács Patrick filmrendező különös filmet készített, már a címe is figyelemfelkeltő: Übermensch icipici hibával.  A film „természetesen” nem kapott egy fillért sem. Hogy miről szól? Kemény társadalomkritika és a második világháború történelmi eseményeinek titkolt keresztmetszete.

Klubdélelőtt
2024. február 17. szombat, 9:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa