„Támogassa
Uniszex

Vihogó nőstények

24/01/2024 13:03

| Szerző: Kerekes Bori/Klubrádió

Vajon miért van az, hogy egy nevető nő sokaknál kiveri a biztosítékot, míg a férfikacaj keveseket zavar? Az Uniszexben Herskovits Eszterrel, a Klubrádió szerkesztő-műsorvezetőjével beszéltük ki, mi lehet a megkülönböztetés mögött.

2024. január 22. Uniszex (2024. január 22., hétfő 14:00)
52:08
00:00
Műsorvezetők: Kerekes Borbála, Kovács Gellért Szerkesztők: Kerekes Borbála
Nevetni sokféleképpen tudunk. Röhögve, kuncogva, szolidan, vihorászva. Utóbbi, kissé pejoratív szóhasználat általában a nőkhöz kapcsolódik. A vihorászó nő szókapcsolat nem csak a vidámság, de a butaság tulajdonságával is felruházza azt, akit illetünk vele.

Vajon miért van az, hogy egy nevető nő sokaknál kiveri a biztosítékot, míg a férfikacaj keveseket zavar? És vajon miért vannak sokan különösképpen kiélezve a női nevetésre, ha az egy hírműsor komolyságát töri meg?

Kerekes Bori, Kovács Gellért, Herskovits Eszter
 
Balról jobbra: Kovács Gellért, Kerekes Bori és Herskovits Eszter
 
 

 Az Uniszex vendége a Klubrádió szerkesztő-műsorvezetője, Herskovits Eszter volt, aki nem először kap olyan leveleket és kommenteket, amiben vihogó nősténynek nevezi egy különböző neveken fel-fel bukkanó hallgató. Eszter a Reggeli Gyorsot vezeti, ami nem hasonlítható össze a kereskedelmi rádiók morning show jellegű műsoraival. Ez egy hírműsor komoly riportokkal, témákkal és beszélgetésekkel, amit olykor meg-meg szakít egy-két nevetésre okot adó téma is. Persze tulajdonképpen sírni is lehetne azokon a híreken, amik például a politikusok óvoda-jellegű csatározásairól szólnak. De Eszter nem sír rajtuk, hanem nevet. Nem hahotázik, nem vihorászik, nem is vinnyog, egyszerűen nevetve konstatálja, ha valami abszurd.

Bizonyára vannak olyan emberek, akiket a nevetés bosszant. Ez lehet azért, mert ők nem tudnak nevetni azon, ami abszurd, ezért zavarja őket, ha másoknak megvan ez a képességük. És van egy másik kategória is. Őket az zavarja, ha egy nő nevet. Mert attól a nő komolytalan lesz és le lehet butácskázni. Ők várják azt a legjobban, hogy Eszter, vagy bármelyik másik női műsorvezető nevessen. Hiszen akkor lehet natessékelni, meg vihorászó nőstényezni. Na és persze vannak azok, akik mindkét típuson nevetnek, és ők vannak többségben. Legyenek, legyünk egyre többen! Erről is szól az Uniszex.

 A teljes adást a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Uniszex
2024. január 22., hétfő 14:00
Műsorvezetők: Kerekes Borbála, Kovács Gellért