„Klubrádió
Reggeli gyors

Veszélyes és bizalomromboló, hogy Oroszország felfüggeszti tagságát az atomegyezményben

22/02/2023 14:30

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Putyin keddi beszédében bejelentette: Oroszország felfüggeszti részvételét a támadó stratégiai atomfegyverek telepítését korlátozó megállapodásban. Minden kommunikációs csatorna bezáródása egy kicsit veszélyesebb hellyé teszi a világot – mondta Németh András, a HVG munkatársa a Reggeli gyorsban.

2023. február 22. Reggeli gyors - részlet Németh András 2023.02.22.
08:20
00:00
Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden, a háború eszkalációjának egy éves évfordulójához közeledve kétórás beszédet tartott, amelyben a többi között elmondta: Oroszország felfüggeszti részvételét az Új START megállapodásban. Ezt, számos más elemzővel együtt veszélyes lépésnek tartom – mondta Németh András, a HVG munkatársa a Reggeli gyorsban.

Ez az utolsó olyan érvényben lévő fegyveregyezmény, amely a támadó stratégiai atomfegyvereket korlátozza: egyszerre maximum 1500 robbanófejet, illetve 700 rakétát telepíthetnek a felek – foglalta össze Németh.

Persze mindegy, hogy éppen 1500 vagy 3000 atomrobbanófejet robbantanak fel a világban, mert ebben az esetben úgyis vége az emberiségnek. A részvétel felfüggesztése inkább azért aggasztó, mert ez egy újabb kommunikációs csatorna bezáródását jelenti. „Bizalomromboló lépés”, főleg most, hogy az oroszok hetente fenyegetőznek atomfegyverek bevetésével. Fokozza Oroszország és a Nyugat elhidegülését – így, Németh szerint, bár egyelőre kilépésről nincs szó, nem valószínű, hogy innen visszafordulnak. Ráadásul a szerződésnek volt egy olyan része, amely az ellenőrzést és a konzultációt biztosította, ebből már korábban kivonultak az oroszok.

 
Atomrakéta
 
Forrás: Flickr.com.
 

A hidegháború alatt kétszer is volt olyan, hogy a szovjetek kiadták a parancsot, hogy lőjék le a rosszul érzékelt amerikai atomrakétát és indítsanak ellencsapást – ezekből nem lett világháború. A forró drótok működtek folyamatosan – emlékeztetett Németh. A viták ellenére most is van párbeszéd Washington és Moszkva között. Biden elnök látogatásakor is megüzenték, hogy amíg ott van, ne lőjék Kijevet. Ugyanakkor, „minden egyes ajtó bezárulása egy kicsit veszélyesebb hellyé teszi a világot” – mondta Németh.

Az orosz elnök beszéde és Orbán Viktor évértékelője között csak néhány nap telt el, többen párhuzamokat fedeztek fel a kettő között, ami Németh szerint nem az első eset. „Sokáig úgy gondoltam, hogy Oroszországot másoljuk. Putyin uralmának első időszakában a ma kormányon lévő pártok küldöttsége kint járt és megvizsgálták, mi történik az országban” – mondta az újságíró. Többször előfordult, hogy 2-3 éves késéssel szinte szó szerint ugyanazokat a törvényeket fogadják el Magyarországon, ebbe a sorba illeszkedett a civilek idegen ügynöközése és a melegellenes törvénykezés is. A szakértők szerint azonban, bár eseti jelleggel biztosan kapnak egymástól ötleteket az országok vezetői, az autoriter rezsimek egész egyszerűen egy irányba haladnak: a saját logikájuk mentén, bevált formulákat használnak - mondta Németh.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor a Karmelita kolostorban 2019. október 30-án. MTI/Máthé Zoltán

Reggeli gyors/interjú Németh Andrással
2023.02.22., szerda  7:17
Riporter: Para-Kovács Imre