„Klubrádió
A lényeg

Biden félmilliárd dollár értékű fegyvert ígért Zelenszkijnek Kijevben, újabb oroszellenes szankciók jöhetnek

20/02/2023 13:36

| Szerző: Klubrádió

Biden és Zelenszkij sajtótájékoztatót tartott a kijevi elnöki palotában, ahol az amerikai elnök további katonai támogatást jelentett be. A félmilliárd dollár (180 milliárd forint) értékű csomagban többek között HIMARS rakétatüzérségi eszközhöz való lőszer is tüzérségi lőszerek, Javelin páncéltörő rakéták és tarackok is lesznek.

A látogatás alkalmából közleményt is kiadott a Fehér Ház. Ebben Biden arról beszélt, hogy látogatásával meg akarja erősíteni az USA „rendíthetetlen és lankadatlan elkötelezettségét Ukrajna demokráciája, szuverenitása és területi integritása mellett”.

Biden Ukrajnában
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Joe Biden amerikai elnököt fogadja a kijevi Mariinszkij-palotában 2023. február 20-án. Forrás: MTI/AP pool/Evan Vucci
 
 

„Amikor Putyin közel egy évvel ezelőtt megindította invázióját, úgy gondolta, hogy Ukrajna gyenge, a Nyugat pedig megosztott. Azt hitte, hogy legyőzhet minket. De óriásit tévedett” – fogalmazott az amerikai elnök.

A közleményben újabb oroszellenes szankciókat is belengetett az amerikai elnök. A közlemény szerint a Fehér Ház a héten újabb szankciókat fog bejelenteni orosz üzletemberek és vállalatok ellen. (A Telex nyomán)