„Támogassa
A lényeg

Legkorábban év végén vagy jövőre érkezhetnek meg az amerikai tankok Ukrajnába

30/01/2023 16:28

| Szerző: Klubrádió

Joe Biden elnök a múlt héten jelentette be, hogy az Egyesült Államok 31 Abrams tankot küld Ukrajnának az Oroszország elleni háborúban. Elmondta azt is, hogy az USA emellett biztosítja a tankok működtetéséhez szükséges képzést és felszerelést is. A Washongton Post arról írt, hogy a 31 M1A2-es tankot legkorábban 2023 végén vagy 2024-ben tudják leszállítani.

A tankokat nem az amerikai katonai készletekből vennék, hanem az Ukrajna Biztonsági Segítségnyújtási Kezdeményezés keretében szereznék be. Külön erre a feladatra feladatra gyártanák őket, a szegényített urániumot tartalmazó páncélzat nélkül, és az idei év végén vagy jövőre szállítanák le őket. Ugyanis az urániumtartalmú páncélzat miatt az orosz vezetés rögtön azzal vádolta az amerikaiakat, hogy piszkos bombát akarnak bevetni.

Németország, Spanyolország, Lengyelország, Finnország, Hollandia és Norvégia 112 német Leopard harckocsi átadásáról állapodott meg. Ezek várhatóan két-három hónapon belül megjelenhetnek Ukrajnában. A csomag magában foglalja az ukrán csapatok németországi kiképzését, a logisztikát, a lőszert és a karbantartást.

A Leopard tankokat gyártó Reinmetall szóvivője nemrég arról beszélt, hogy szükség esetén a vállalat 139 darab Leopard harckocsit tud szállítani Ukrajnának. 29 Leopard 2A4-est április-májusig, további 22-t pedig ez év vége vagy 2024 eleje körül tudnának küldeni. A szóvivő hozzátette, hogy 88 régebbi Leopard 1-es harckocsit is tudnának szállítani, de időkeretet nem adott meg.

(via 444.hu, kiemelt kép: Wikipedia)