„Klubrádió
A lényeg

Biden: A háborút csak Putyin akarta és csak ő fejezheti be

21/02/2023 21:02

| Szerző: Klubrádió

Joe Biden amerikai elnök kedden Varsóban közölte: a Nyugat nem tervezett támadást Oroszország ellen, és hangsúlyozta: Ukrajnában soha nem győz Oroszország. Szerinte Vlagyimir Putyin azon törekvése is kudarcot vallott, hogy megbontsa a NATO egységét. 

Kedden kora este Varsóban mondott beszédet Joe Biden – néhány nappal a háború kirobbanásának évfordulója előtt és néhány órával azután, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök megtartotta az évértékelőjét.

"Az önkényurak egyetlen szóból értenek: a nem-ből. Nem, nem fogod elfoglalni az országomat. Nem, nem veszed el a szabadságomat. Nem, nem veszed el a jövőmet. Csak ismételni tudom azt, amit egy éve ugyanitt elmondtam: egy birodalmi vágyakat dédelgető diktátor soha nem fogja elvenni az emberek szabadságvágyát. A kegyetlenség soha nem fogja a szabad emberek akaratát megtörni. Oroszország soha nem fog győzni Ukrajnában, soha" – fogalmazott az amerikai elnök.

Az amerikai elnök a varsói Királyi palotában összezsúfolódó többezres tömeg előtt személyesen is az orosz elnököt tette felelőssé a háborúért: "Ez a háború nem volt szükségszerű. Ez egy tragédia, ami Putyin választásából született meg. Minden egyes háborús nap az ő felelőssége. Egyetlen szavával véget vethetne a háborúnak. Ilyen egyszerű: ha vége az orosz inváziónak, vége a háborúnak. Ukrajna nem hagyhat fel egyoldalúan saját védelmével, mivel ha felhagyna a harccal, az az ország végét jelentené".

Biden Lengyelországot az Egyesült Államok nagy szövetségeseként méltatta, majd úgy fogalmazott: Putyin inváziója a NATO, a demokratikus rendszerek és az egész világ számára kihívást jelentett. Ezzel együtt „miközben egy évvel ezelőtt a világ Kijev elestére készült”, a város ellenállt, jelenleg is szilárdan, „és ami a legfontosabb: szabadon” áll az orosz agresszió útjában.

A Kreml azon számítása is hamisnak bizonyult, hogy támadásával a NATO-n is repedéseket idéz elő; „ma a szövetség szilárdabbá vált”. Biden szerint a NATO egységes Ukrajna támogatásának folytatásában is. Az elnök dicsérte az Európai Uniót is, mely képes volt „felnőni az alkalomhoz”, és példátlan mértékű támogatásban részesítette a harcoló ukránokat.

Biden leszögezte, hogy az Egyesült Államok Ukrajna mögött áll egészen az ország honvédő háborújának lezárásáig. Figyelmeztette hallgatóságát, hogy Ukrajnának „kemény és keserű” napokra kell számítania az elkövetkezendő egy évben, de ő hisz abban, hogy a szövetségesei támogatásával végül Kijev kerül ki győztesen a háborúból.

Az elnök ígéretet tett arra, hogy az Oroszország által elkövetett emberiesség elleni bűncselekmények és háborús atrocitások nem maradnak büntetlenül, és bejelentette, hogy az USA a héten újabb szankciós csomaggal rukkol elő a háborúért felelős orosz vezetők és cégek ellen.

(via Telex.hu, kiemelt kép: MTI/AP/Evan Vucci)