„Klubrádió
A lényeg

Orbán: Nem életszerű, hogy Oroszország Európát fenyegetné

18/02/2023 16:33

| Szerző: Klubrádió

Szombat délután 15 órakor évértékelőt tartott a Várkert Bazárban Orbán Viktor miniszterelnök.

Az értékelés előtt Orbán a törökországi-szíriai földrengés után a mentésben segédkező magyarokat tapsoltatja meg közönségével.

„Béke és biztonság” szlogennel tartotta szombaton Orbán Viktor a 24. évértékelő beszédét a Várkert Bazárban. A Telex összeszedte a miniszterelnök beszédének legfontosabb állításait:

Az orosz-ukrán háború akár még évekig is eltarthat, a NATO-ban és az EU-ban a magyarokon kívül mindenki a háború pártján áll. Valójában Magyarország mellett már csak a Vatikán áll a béke pártján. De a magyarok fölött csak Isten áll, csak neki felelnek, más országoknak nem. Azt nem tette hoozá, hogy a vatikáni álláspont szerint a megtámadott ország, Ukrajna mellé helyezkedtek.

Több tiszteletet kért a magyaroknak „Munkácson, Kijevben, Brüsszelben és Washingtonban”. Moszkva valamiért kimaradt.

Erkölcsileg csak az a helyes, ha kimaradunk a háborúból. Az ukrán háború azt mutatta meg Orbán szerint, hogy Oroszországnak nem lenne esélye a NATO-val szemben, és ezért szerinte nem igaz, hogy Oroszország veszélyt jelentene Magyarország biztonságára.

Európa a háborúba sodródás perceit éli, vékony pallón egyensúlyoz, sőt, valójában már közvetett háborúban áll Oroszországgal – például azért, mert fegyvert szállít és kiképzi az egyik harcoló fél katonáit.

A gazdasági kapcsolatokat fenn kell tartani Oroszországgal, ez a nemzeti érdek, és Orbán ezt javasolja a szövetségeseinek is.

Az uniós szankciók 4000 milliárd forintot vettek ki a magyarok zsebéből, ennyivel többet költöttek a vállalatok, az állam és az emberek energiára.

Az infláció olyan, mint a tigris, de most az a legfontosabb, hogy azt „ne tekintsük kivédhetetlen istencsapásának, nem szabad tőle megijedni”.

A negyedik kétharmadhoz nemcsak szerencse, de szív is kellett, még úgy is, hogy „Gyuri bácsiék begurítottak 4 milliárd forintot az elvtársaiknak”.

Orbán szerint a „genderpropaganda nem egy szivárványos dumcsi”, a pedofíliára pedig nincs bocsánat.

Végül pedig azt ígérte, Magyarország a béke és biztonság szigete marad.