„Klubrádió
A lényeg

Kiszivárgott iratok szerint Putyin bekebelezné Belaruszt 2030-ig

21/02/2023 20:43

| Szerző: Klubrádió

Egy, az orosz elnöki adminisztrációból kiszivárgott dokumentum szerint Oroszország azt tervezi, hogy 2030-ra átveszi a hatalmat Fehéroroszországban, írja a Deutsche Welle. 

A dokumentumot különböző híroldalak, köztük a Yahoo News és a német Süddeutsche Zeitung újságíróiból álló nemzetközi szervezet szerezte meg és számolt be róla.

A 17 oldalas dokumentum, amely a beszámolók szerint 2021 nyarán született, azt a tervet taglalja, hogy Oroszország politikai, gazdasági és katonai értelemben is uralja Fehérororszországot.

A tervnek különböző verziói léteznek: egy rövid távú 2022-ig, egy közép távú 2025-ig, vagy egy hosszú távú 2030-ig. Utóbbi közös állam megalakítását jelenti orosz vezetés alatt.

A két ország egyébként egy 1999-es megállapodás értelmében már egyfajta szövetségben létezik, ám a dokumentumot megszerző sajtóorgánumok szerint a mostani tervek Fehéroroszág annektálásáról szólnak.

A dokumentum hitelességével kapcsolatban a Yahoo News és a Süddeutsche Zeitung is jelezte, hogy elemzők és szakértők megerősítették az írottak hitelességét.

(via 24.hu, kiemelt kép: kremlin.ru/Wikimedia Commons)