„Klubrádió
Hetes Stúdió

Varga Judit: Köszönöm a nemlétező Klubrádiónak

16/12/2023 17:00

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A volt igazságügyi miniszter a szerinte nemlétező Klubrádiónak adott interjút, majd megjegyezte, jó dolognak tartja, hogy a rádió az interneten tovább működhet.

2023. december 16. Hetes Stúdió - részlet, 23.12.15. Varga Judit
12:29
00:00

Kollégánk, Csernyánszky Judit azt a kérdést tette fel Varga Juditnak, hogy kitől kell megvédeni a magyar szuverenitást. A volt igazságügyi minisztert a Petőfi Irodalmi Múzeumban megrendezett Polgári Magyarországért konferencián szólította meg a decemberben elfogadott szuverenitásvédelminek nevezett törvény kapcsán. Varga kitérő választ adott, szerinte "minden külső behatástól meg kell védeni" a magyar függetlenséget. Állítása szerint az országok demokráciáját nemcsak az orosz és kínai, hanem minden más befolyástól is védeni kell. Arra nem tért ki, hogy milyen módon terveznek védekezni az előbbi, konkrét fenyegetést jelentő behatásoktól.

Ezt követően a riporter jelezte, rögzíti a beszélgetést, valamint azonosította magát, elmondta, hogy a Klubrádiótól jött. A beszélgetés e ponton megakadt. Munkatársunk rámutatott, hogy ugyanazt az átláthatóságot, amelyre hivatkozva a kormány benyújtotta a szuverenitásvédelmi törvényt, magával a kormánnyal kapcsolatban hiányolja nemcsak a független sajtó és a civil szervezetek, hanem az Európai Unió is. Varga azzal reagált a felvetésre, hogy nem érti, miért probléma, ha a Transparency International és más szervezetek elszámoltathatóvá válnak.

Érdemi válaszokat nem kaptunk, majd Varga egy ponton közölte: "A nem létező Klubrádiónak nagyon szépen köszönöm". Amikor a riporter felvetette azt a kritikát, hogy a hatalom semmibe vette a jogállami normákat, amikor a minisztersége idején, 2021-ben elvették a Klubrádió frekvenciáját, Varga azt állította, hogy a szocialista kormányok alatt kialakult precedens alapján hozta meg döntését a hatóság és a bíróság is, ő ebbe elvi szinten sem akart beavatkozni. Majd hozzátette, nagyon jónak tartja, hogy webrádiókat lehet hallgatni, és így a Klubrádió is fennmaradt.

Arra a kérdésre, hogy miért csak a kormányt nem kritizáló adók kaphatnak frekvenciát, azt mondta: "ez egy percepció".

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Hetes Stúdió
2023.12.16., szombat 15:00
Riporter: Csernyánszky Judit