„Támogassa
A lényeg

Zsákutcába jutott a tárgyalás a Hamász és Izrael között

2/12/2023 16:50

| Szerző: Klubrádió

Pénteken véget ért a tűzszünet a Hamász és Izrael között, nemcsak a túszcserék álltak le, de a harcok is kiújultak.

 

Folyamatosan hosszabbították meg korábban a tűzszünetet, miután naponta engedett el a Hamász újabb elrabolt foglyokat. Most azonban leállt ez a folyamat, és Izrael is hazarendelt a képviselőit Katarból Benjamin Netanjahu utasítására.

Az izraeli titkosszolgálat a BBC szerint úgy fogalmazott, hogy "a Hamász terrorszervezet nem teljesítette a megállapodás rá eső részét, amely a Hamásznak átadott és általa jóváhagyott lista szerinti összes gyermek és nő szabadon bocsátását tartalmazta" – teszik hozzá.

Katar a háború kitörése óta közvetít a Hamász és Izrael közötti tárgyalásokon, és kulcsszerepet játszott a közelmúltbeli egyhetes ideiglenes tűzszünet megszervezésében és meghosszabbításában, valamint a túszok szabadon bocsátásában. A hírek szerint most Emmanuel Macron francia elnök utazik Dohába, hogy segítsen a közvetítés folytatásában – legalábbis a COP28 éghajlat-változási csúcstalálkozón azt mondta.

"Ez a helyzet az erőfeszítések megduplázását követeli annak érdekében, hogy tartós tűzszünetre jussunk, és biztosítsuk a Hamász által fogva tartott túszok szabadon bocsátását.

"Arra is szükség van, hogy a gázai lakossághoz eljusson a segély, amelyre sürgősen szükségük van" - tette hozzá a francia elnök.