„Támogassa
A lényeg

Áttöréssel indult az idei ENSZ-klímatárgyalás, a Dubajban tartott COP28

1/12/2023 11:12

| Szerző: Klubrádió

A beszámolók szerint teljesült a fejlődő országok régi követelése, nevezetesen, hogy a fejlett, és történelmileg többet szennyező országok adjanak pénzt a klímaváltozás okozta károk és veszteségek finanszírozására – írta a BBC.

A kéthetes dubai tárgyalássorozat nyitó napján az EU, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és a vendéglátó Egyesült Arab Emírségek nagyjából 400 millió dollárt ígértek a dedikáltan erre a célra létrehozott pénzalapba. Ez az alap kifejezetten arra jött létre, hogy a már számba vehető károk és veszteségek elhárítására, klímaváltozás felerősítette természeti katasztrófák utáni újjáépítésre, az érintettek kárpótlására legyenek benne források, nem az olyan fejlesztésekre, amelyek a klímaváltozás elkerülését vagy az ahhoz való alkalmazkodást célozzák.

November 30. és december 12. között az Egyesült Arab Emirátusokban rendezik meg a COP28 klímakonferenciát. Az eseményen a döntéshozók várhatóan előkészítik a párizsi megállapodás első hivatalos kiértékelését és lehetséges korrekcióit.