„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Vannak eredményei az új fővárosi vezetésnek, de többet és jobban kellene beszélnie róluk

17/10/2021 12:13

| Szerző: Klubrádió/szg

Két éve győzött Budapesten Karácsony Gergely és lett ellenzéki többségű a közgyűlés. Tosics Iván városszociológus értékelte ezt az időszakot – kormányzati elvonásokkal és pandémiával együtt. Beszélt a pozitívumokról, mint a zöld elemek megjelenése a városfejlesztési tervben, a lakosság bevonása és a szűkös lehetőségek ellenére is elindult felújítások. Azt is elmondta, hogy gyengének tartja a kommunikációt, szerinte az önkormányzatok által elért apró, kicsi sikereket sem kommunikálják megfelelően.

2021. október 14. Reggeli gyors/Reggeli személy (2021. október 14., csütörtök 09:00): Tosics Iván
52:25
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre, Mérő Vera Szerkesztők: Bálint Judit, Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bálint Judit, Herskovits Eszter

A héten volt két éve az előző önkormányzati választás. Tosics Iván városszociológust kérdeztük az új fővárosi vezetés eddigi munkájáról. Az önkormányzat saját összefoglalóját itt tekinthetik meg.

Azzal kezdte: nézzük meg, mi volt 2019 októberében, amikor átvették ellenzéki vezetők a főváros és a 23 megyei jogú város közül 10 vezetését. A közgyűlést 2014 óta a kerületi polgármester dominálják, ezt azért vezette be akkor a Fidesz, hogy többsége legyen, mert látta, hogy várost már akkor se tudná megnyerni. Ez szerinte nagyon rossz modell, nem is tud más nagyvárost Európában, ahol hasonló módon működik a közgyűlés. Volt néhány olyan kormánypárti polgármester, akit közkeletű kifejezéssel élve emberarcú fideszes lehetne nevezni, őket azért nem választották újra, mert úgy nyomták a gombot, ahogy elvárták tőlük, tehát ez lényegében vissza is ütött a Fideszre.

Amikor győztek az ellenzékiek, az első három hétben még úgy tűnt, hogy minden rendben lesz, aztán elkezdődtek a kormány részéről azok a törekvések, amelyek azóta is tartanak, hogy még tovább faragják az ellenzéki önkormányzatok forrásait és jogosítványait. Aztán márciusban jött a pandémia, így kellett az önkormányzatoknak a legszükségesebb személyi változásokat végrehajtani és új politikára átállni, hogy közben otthonról kellett dolgozni. Ettől nem lehet elvonatkoztatni a munkájuk értékelését.

Kitért arra is, hogy az önkormányzatiságnak egyáltalán nem kedvezett az elmúlt 11 év. 2010-ben még a magyar GDP 11 százalékát kapták, idén már csak 6,5 százalékát. Folyamatosan vonják el a pénz mellett a hatásköröket tőlük, ezzel Magyarország az egyik legcentralizáltabb ország EU-ban. Ezen belül van külön Budapest, amelyen látszik, hogy nem kedvenc és nyerhető terepe a hatalomnak, onnan pluszban is elvesznek, ilyen az iparűzési adó megfelezése. Ráadásul az ilyen intézkedések meghozásának nagyon kedvezett a pandémia.

Pozitívumok

Teljesen új szempontokra állt át a főváros tervezése, a fejlesztési terv három kulcsszava: esélyteremtő, zöld és nyitott, ezek korábban egyáltalán nem szerepeltek, és komolyan átgondolt programokról van szó. Fontos, hogy még ilyen körülmények között is elindult néhány fejlesztés, mint a Lánchíd, a Blaha Lujza tér és rakpartok. Van lakásprogram, amely eddig még soha nem volt Budapesten. Újfajta lakossági kommunikációt is lehet látni, megjelent a közösségi gyűlés, bevontak civileket, megkérdeztek szakértőket, több héten át tartott az egyeztetés. Beindult a közösségi költségvetés is egymilliárd forintos összeggel. Igen erős nemzetközi jelenléte is van a fővárosnak (ami Magyarországról nem látszik), a V4-es fővárosokkal együtt, amelyek egyébként mind szemben állnak a saját kormányukkal. Ezek összeálltak, és elég erős blokkot alkotnak Európa nagyvárosai körében.

 
A Lánchíd felújítása (fotó: Budapest.hu)
 

Negatívumok

Biztató kezdet volt, hogy beszélgetnek a főváros környéki településekkel, de ennek Tosics Iván nem látja az eredményeit. (Jelenleg Budapest lakossága 1,7 millió körül stabilizálódott, az agglomeráció pedig 2,5 milliónak tekinthető.) Az agglomerációval elemi érdek lenne összefogni és közös terveket kidolgozni. Ez korábban se ment könnyen, de legalább voltak egyeztető fórumok, például a közlekedés területén. Másik hiányként említette a szakértő a kommunikáció gyengeségét, azt, hogy az önkormányzatok által elért apró, kicsi sikereket sem kommunikálják megfelelően. Nyilván a kormánypárti sajtó reménytelen, oda a főpolgármestert se hívják meg, de nincs erős, közös, ellenzéki csatorna. A lakosok azt tapasztalhatják, hogy bedobják hozzájuk a kerületi lapot, majd bedobják a szinte ugyanolyan kinézetű, grafikájú fideszes lapot. Felmerül az a dilemma, hogy az ellenzéki önkormányzatnak hogy kell kommunikálnia. Tényszerűen, objektíven, és az ellenfélnek, az ott kisebbségben lévő kormánypárti politikusoknakis helyet adva kell kommunikálni, vagy a fideszes harcmodort átvéve. Tosics Iván az első megoldás mellett van, tehát hogy tisztességesen és az ellenvéleményeket is bemutatva kommunikáljanak. A harmadik téma, amit felhozott, a hatalmas bürokrácia, a nagyon lassú ügyintézés. Több hétbe kerül, mire kiküldenek egy hivatalos levelet az önkormányzattól, több hónap, adott esetben egy év, mire kiírnak egy közbeszerzést. Ez az új vezetéstől sem változott meg.

A teljes beszélgetést a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Budapest Városháza / Facebook

Reggeli gyors/Reggeli személy
2021. október 14., csütörtök 09:00
Műsorvezető: Mérő Vera