„Klubrádió
A lényeg

Tarlósék úgy adták oda a patkányirtást egy cégnek, hogy az érvénytelen ajánlatot nyújtott be

14/10/2021 15:48

| Szerző: Klubrádió

A Kúria szerint Tarlós Istvánék 2018-ban jogellenesen adták oda a patkányirtást egy konzorciumnak. Az eredmény ismert, Budapestet ellepték a patkányok, Tarlós István meg már nem főpolgármester.

A jogerős ítéletről a Budapestet 47 éven keresztül patkánytalanító - és a pert megnyerő - Bábolna Bio Kártevőirtó Kft. számolt be. Nekik 2018-ban lejárt a szerződésük, a Tarlós vezette főváros új közbeszerzést írt ki, amin el is indultak, de az RNBH konzorcium elvitte előlük a szerződést. Csakhogy a Kúria szerint a konzorcium érvénytelen ajánlatot adott be, ezért ki kellett volna zárni a pályázatból.

 
Banksy patkány graffiti
 

 

A Kúria szerint a konzorcium győzelme a közbeszerzési törvénybe ütközött, az RNBH-nak már az ajánlatát is érvénytelennek kellett volna nyilvánítani, mert nem felelt meg az előírásnak, és a referenciái sem voltak megfelelőek. A Bábolna Bio Kft. ajánlata volt ezután a második legkedvezőbb, ráadásul érvényes is, írja a Telex.hu.

A főváros 2020 őszén új eljárást hirdetett patkányügyben, amit ismét a konzorcium nyert el, pedig ők tényleg nem tudtak megbirkózni a patkányhelyzettel. A már Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat akkor azt állította: „a mostani szerződés szakmailag, jogilag és a transzparencia szempontjából is tisztább, a főváros érdekeit képviseli”.

„A Bábolna Bio Kártevőirtó Kft. az elmúlt három évben, a folyamatban lévő jogi eljárások alatt nem állt a nyilvánosság elé, a jogerős döntés megszületése nyomán azonban fontos tartja annak kimondását, hogy 2018-ban jogszerűtlenül fosztották meg a 47 éven át a budapestiek megelégedésére végzett munkája folytatásának lehetőségétől. A cég álláspontja szerint a Fővárosi Önkormányzat jogszabályba ütköző 2018-as döntésével, valamint ennek a Közbeszerzési Döntőbizottság általi megerősítésével súlyos anyagi és erkölcsi kár érte, amellyel kapcsolatban érvényesíteni kívánja a kártérítési igényét” – írja a Bábolna-Bio a győztes perről hírt adó közleményében.