„Klubrádió
Megbeszéljük...

Horváth Csaba: Csaknem 100 milliárddal kevesebb jut most közlekedésre, mint 2010-ben

18/08/2021 20:46

| Szerző: Klubrádió/szg

A fővárosi önkormányzat egyelőre hiába várja azt a 12 milliárd forintos célzott támogatást a kormánytól, amely a budapesti közösségi közlekedés támogatására szolgál. Azonban Horváth Csaba zuglói MSZP-s polgármester szerint ennél sokkal rosszabb a helyzet, mert még a Bajnai-kormánnyal 72 milliárdos BKV-támogatásról állapodott meg a főváros, és a pandémia 20-30 milliárdos veszteséget okozott.

2021. augusztus 18. Megbeszéljük - részlet 21.08.18. Horváth Csaba
16:53
00:00

Horváth Csaba, Zugló MSZP-s polgármestere először a fővárosnak ki nem fizetett 12 milliárdos BKV-s támogatásból beszélt. Elmondta: ennél sokkal rosszabb a helyzet, mert amikor még 2010-ben a Bajnai-kormány megállapodott a fővárossal, akkor 72,5 milliárd támogatás jutott Budapestnek a BKV finanszírozására. Ennek volt fejlesztési, működési része, és olyan normatív támogatás, amelyet az utasszámok alapján kapott az akkori BKK. 

Ebből maradt ez a rendkívül csekély hozzájárulás, amely nyilván nem elegendő a tömegközlekedés működtetéséhez. Úgy látja, a pandémia alatt még a kormány is leszoktatta a budapestieket arról, hogy a BKV járműveivel közlekedjenek, és turisták is elmaradtak. Előbbinek volt igazságalapja, amikor dübörgött a járvány, de így, mivel a járatokat ugyanúgy kellett működtetni és a költségek nem csökkentek, 20-30 milliárddal kevesebb árbevétel jön be a BKV és a BKK kasszájába. Tehát Horváth Csaba szerint közel 100 milliárd forint a különbség 2010-hez képest.

Ezer más forrásból vontak el pénzeket, például kevesebb jut takarításra és a fővárosi közterületek fejlesztésére. Még a zöld kukák 30 százalékát is leszerelte az FKF, hogy pár százmillió forintot megpróbáljon spórolni. Ezek rossz spórolások, az összkép romlik, de a csőd elkerülése érdekében ilyen lépéseket is meg kell tenni. És hogyan lesz Budapestnek 12 vagy 100 milliárdja? Horváth Csaba szerint akkor, ha Karácsony Gergelynek fogják hívni a miniszterelnököt, hiszen a kormány nemcsak ezt a 12-t nem adja oda, hanem a Lánchíd felújítására beígért 6-ot sem. Beszélt arról is, hogy csak Zugló 7 milliárdos veszteséget szenvedett el, Budapestnek pedig 30 milliárd forint szolidaritási adót kell fizetnie. „A világon nincs még egy olyan ország, ahol a kormány szorongatja az önkormányzatokat” – mondta.

 Horváth Csaba (kép: Facebook)
 
 

Vita Hadházyval

Közölte: feljelentették Hadházy Ákost. Hangsúlyozta: nem azért, mert más a véleménye szakmai kérdésekben, mint az önkormányzatnak. Idén, amikor a költségvetési rendeletet megalkották, ez az eladás szerepelt a bevételi oldalon, szükség volt rá az egyensúlyhoz. Erről lehetne korrekt, szakmai vitát folytatni.

Azért tették a feljelentést, mert szerinte Hadházy „azt állította, hogy Zugló önkormányzata suttyomban, mutyiban, láthatatlanul játszotta át az adott ingatlant Tiborcz István köreinek”. Úgy fogalmazott: „ez nettó hazugság”; megismételte, több online felületen hirdettek 30 napig, és magán az ingatlanon is kint van. Az értékesítés éveken keresztül sikertelen volt, ezért idén felülvizsgálták a korábbi pályázatok értékbecslését, újakat készítettek, és ezek közül a magasabbik áron hirdették meg. Hozzátette, az önkormányzat nem változtatta kedvező irányba az építési szabályzatokat, „még Hadházy Ákos is elismerte, hogy szigorítottak”, tehát nem többet lehet építeni, hanem kevesebbet.

Horváth Csaba szerint Hadházy Zugló jó hírnevét és az ellenzéki szimpatizánsokban kialakult képet is rombolta. Úgy fogalmazott: a független képviselő nagyon sokat tett azért, hogy a fideszes korrupció bizonyos transzparenciát kapjon. De azt várná el, hogy először kérdezzen, bizonyosodjon meg, hogy az állítása helyes-e, és utána tegye meg a szükséges lépéseket. Ebben az esetben nem kérdezett, „vádaskodott, és még azóta sem kért elnézést”. Szerinte egy képviselő megteheti, hogy előzetes nyilatkozatot ad a parlament elnökének arról, hogy kéri a mentelmi jogának felfüggesztését. Horváth Csaba ezt kéri Hadházy Ákostól, és el is készítette ezt a lemondó nyilatkozatot egy ügyvéddel. Úgy fogalmazott: nem hajlandó tudomásul venni, hogy „az előválasztási küzdelemben valaki nemtelen eszközökhöz nyúl és megpróbálja besározni az ellenfele pártját”.

Hadházy Ákos álláspontját ebben a cikkben olvashatják.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Megbeszéljük...
2021. augusztus 18., szerda 16:45
Műsorvezető: Bolgár György