„Klubrádió
A lényeg

A kormány idén még egy forintot se adott Budapestnek a közösségi közlekedés normatívájából

16/08/2021 12:31

| Szerző: Klubrádió

A fővárosi önkormányzat egyelőre hiába várja azt a 12 milliárd forintos célzott támogatást a kormánytól, amely a budapesti közösségi közlekedés támogatására szolgál – mondta a Népszavának Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes. Kiss szerint erre eddig nem volt példa, a kormánypárti támogatású Tarlós István idején a főváros rendre megkapta ezt a pénzt.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a lapnak elmondta: a 12 milliárdos célzott támogatás benne van a 2021-es és a 2022-es költségvetési törvényben is, a kormány azzal, hogy nem fizet, nem hajtja végre az Országgyűlés által elfogadott törvényt. Így a fővárosi önkormányzat kénytelen megelőlegezni ezt az összeget, miközben a járvány miatt a saját, illetve a cégeinek a bevételei is csökkentek. 

A városvezetésben már az a gondolat is felrémlett, hogy ezt a pénzt is megspórolná rajtuk a Fidesz-kormány. Egyelőre ugyanis a normatíva kifizetéséhez szükséges támogatási szerződés tervezetét sem küldték meg az önkormányzatnak, márpedig ebben kellene megjelölni a fizetés ütemezését is.

Kiss Ambrus több levelet is írt az ügyben a felelős Innovációs és Technológiai Minisztériumnak (ITM), de válaszra sem méltatták. A Népszava szintén megkérdezte az ITM-t és a Pénzügyminisztériumot is, de lapzártájukig nem kaptak választ a tárcáktól.

(Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán)