„Köszönjük
A lényeg

Összeszólalkozott a kormány és a budapesti vezetés

13/09/2021 09:28

| Szerző: Klubrádió

Az elmúlt hetekben arról panaszkodott a fővárosi vezetés, hogy nehéz pénzügyi helyzetben vannak, részben amiatt, mert még mindig nem utalta a kormány a fővárosnak járó 12 milliárd forint közlekedési támogatást. A kormány szerint Budapest is tartozik a kormánynak.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Világgazdaságban azt állítja, hogy nincs határideje a 12 milliárd forintról szóló szerződésnek, azt akár december 31-én is aláírhatják, és utalhatják akár akkor is a tömegközlekedési támogatást, mert a költségvetési támogatás felhasználásának törvény szerinti határideje ez év utolsó napja. Egyébként pedig ők már előkészítették a szerződést.

Fotó: Klubrádió/KaLász
 
 

A VG-nek azt írta a minisztérium, hogy a főváros is lóg pénzzel. A főváros kötelezettséget vállalt az agglomerációs közlekedési feladatok ellátásához szükséges 6,58 milliárd forint fedezetnek a biztosítására a 2021-es és a 2022-es költségvetésében. A tárca azt állítja, hogy a főváros nem utalta ezt a pénzt, sőt, még az elővárosi költségek megosztását részletező megállapodás-tervezetet sem küldte meg a minisztériumnak.

Nem árt felidézni: a kormány arról rendelkezett, hogy a gépjárműadó-bevételeknek már az egésze az állami büdzsében landoljon (eddig a nagyobbik része, 60 százaléka az önkormányzatoknál maradt, de tavaly már a teljes összeget magánál tartotta a kormány, és idén is így lesz), ráadásul az iparűzési adó kormányzat általi lefelezése is elsősorban a fővárosi önkormányzatot érinti érzékenyen – írja a 24.hu.