„Klubrádió
Reggeli gyors

Valláskutató a halottak napjáról: Az ember természeténél fogva szűknek érzi a pusztán materiális kereteket

2/11/2023 12:13

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

A vallás nem vész el, csak átalakul – mondta Máté-Tóth András valláskutató a Reggeli gyors című műsorban annak kapcsán, hogy bár Európában a kereszténység hagyományai mára már szekularizálódtak, a halottak napja és más ünnepek révén is megnyilvánul az emberek alapvető spirituális természete.

2023. november 02. Reggeli gyors-részlet (2023.11.02.) Máté-Tóth András
10:27
00:00

Mindenszentek napján (november 1.) azt a rengeteg embert ünnepli a katolikus egyház, akik bár példamutató életet éltek, de már nem tudunk konkrétan emlékezni rájuk – magyarázta Máté-Tóth András valláskutató. A keresztény felfogás szerint három rétege van az emberiségnek: az üdvözültek, a tisztítótűzben lévők és a még Földön vándorlók. Máté-Tóth András szerint bár a mai európai gondolkodásban már nem annyira általános ez a világkép, az embernek mégis szüksége van arra, hogy legyen víziója a harmóniáról. Az embernek a létezésben szüksége van arra, hogy otthon érezze magát a természetben, az élők és az elhunytaknak a világában is – tette hozzá.

Bár általánosan elfogadott az a nézet, miszerint a mai világunk nem annyira hívő, mégis halottak napján (november 2.) nem az adott szerettünk hamvaihoz megyünk ki, hanem azt gondoljuk, az illetőt magát látogatjuk meg – fogalmazott a valláskutató. Hozzátette, a materiális dolgok – mint a sír, az urnafülke, egy fénykép – mindössze hozzáférhetővé teszik szerettünk emlékét. Mikor az ember kimegy a temetőbe gyertyát gyújtani vagy virágot elhelyezni a halottja sírjánál, akkor végső soron hisz benne, hogy valamiképpen kapcsolatba tud lépni azokkal, akik már elhagyták ezt a földi síkot – mondta Máté-Tóth.

Bár Európában a kereszténység hagyományai szekularizálódnak, és ezáltal elvesznek a társadalom köztudatából azok a háttérinformációk, hogy bizonyos hagyományokat miért úgy őrzünk, ahogy, az attól még a kereszténység öröksége marad – magyarázta a valláskutató. Hozzátette, eleve vallási természetű dolog, hogy egyáltalán a heteinkben van szabadnap, vagy az, hogy rendszeresen visszatérő ünnepeink vannak. Ezek mind arra hivatottak, hogy kiszakítsunk egy időt a hétköznapok kontinuitásából – fogalmazott. Ezért mondhatjuk a vallásra, hogy nem vész el, csak átalakul – mondta.

Mindebből következik, hogy az ember vallási közösséghez való tartozás nélkül is spirituális lény. Tagadhatatlan, hogy az ember a természeténél fogva fogva szűknek érzi a pusztán materiális kereteket – zárta az interjút Máté-Tóth András.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/InterjúMáté-Tóth Andrással
2023. november 2., 7:48
Riporter: Herskovits Eszter és Selmeci János