„Támogassa
Reggeli gyors

Nehezen jövő szavak – Zenés sporthírek M. Dénes Tamásról

29/10/2023 18:15

| Szerző: M. Dénes Tamás

F. R. Davidtől hallják a Words (Don’t Come Easy) című számot, mert nem jönnek könnyen a szavak mostanság.

2023. október 29. Reggeli gyors-részlet (2023.10.27. Zenés sporthírek M. Dénes Tamástól)
03:25
00:00
Miközben az ember próbál megbirkózni a jelenleg Izrael körül kialakult helyzettel, feltűnő, hogy a világ sportolóinak nagy része, egyszerűen nem nyilatkozik a témával kapcsolatban. Aki megnyilvánul, az rendszerint valamelyik oldalra áll, ritka az olyan megnyilvánulás mint Tom Bradyé, a hatszoros NFL-győztes tojáslabdás amerikai focistáé, aki mindkét oldalon az áldozatokra emlékezik. A sportolók túlnyomó többsége a mértékadó bajnokságokban és főleg a szurkolótáborok, ha megnyilvánulnak, palesztin zászlókat lobogtatnak. Megjegyzem, ez még mindig nem jelenti azt, hogy Hamász-pártiak lennének, vagy a terrort pártolnák.

A héten az egyik legszembetűnőbb hír egyébként a nizzai OGC Nice futballcsapat 27 éves védőjének Youcef Atalnak az eltiltása, méghozzá 7 meccsnapra. Ez körülbelül 2-2,5 hónapnak felel meg. Döntsék el önök, hogy ez mennyire adekvát egy olyan poszt után, amelyben egy videót osztott meg egy sejkről, aki arra kéri istent, hogy hozzon egy fekete napot a zsidókra. Egyébként az algériai játékos hamar rájött, hogy hibát követett el, főleg amikor eljárást indítottak ellene vallás csoport elleni uszítás miatt. Megpróbálta törölni is a posztját, de ekkor már késő volt, hiába próbálta hangsúlyozni utána, hogy neki ugyanúgy fájnak az áldozatok mind a két oldalon, és hogy mindenfajta erőszakot elítél.

Egyébként hasonló helyzet alakult ki a Bayern München és az Arsenal focistái körül is: a marokkói Noussair Mazraoui és az egyiptomi Mohamed Elneny is igen élesen álltak ki Palesztina mellett, egy olyan nap után, ami Izrael számára jelentett 1400 halálos áldozatot egy pusztító terrortámadás után. De a legjobb a témában – és ezt a ”legjobbat” értsék idézőjelben – az MMA ketrecharcos Khamzat Chimaev esete, aki miután megnyerte a címmeccset, angolul nyilatkozott, gyakorlatilag a világbékét sietve: „Muszlimok, keresztények, zsidók, nem számít. Éljünk együtt ezen a világon. Legyünk boldogok!” majd utána csecsen nyelvre váltott, a diktátor Ramzán Kadirovnak címezve szavait, amelyeknek lényege a következő volt: Főnök, Isten szerelmére, adj fegyvert, hogy Palesztinába mehessek! Nem féltem a saját életem, de féltem saját muszlim testvéreim életét.”

Szavak itt is, szavak ott is. Hogy is mondta Orbán Viktor? „Ne figyeljenek oda arra, amit mondok. Egyetlen dologra figyeljenek: amit csinálok."

M. Dénes Tamás zenés sporthírei a Reggeli gyors 2023. október 27-i adásában hangzottak el.