„Klubrádió
Reggeli gyors

EB sem lesz, milyen olimpia? – Zenés sporthírek M. Dénes Tamással

14/01/2023 17:22

| Szerző: M. Dénes Tamás

A Fastwaytől hallják a World Waits For You című számot, mert hogy a világ ránk vár. Az európai szövetség legalábbis biztosan, hogy eldöntsük, tényleg rendezünk-e női kézilabda Európa-bajnokságot 2024-ben vagy sem. Mert hogy most úgy tűnik, hogy nem.

2023. január 13. Reggeli gyors-részlet (2023.01.13. Zenés sporthírek M. Dénes Tamással)
03:08
00:00
Érdekes koncepcióváltás ez a magyar kormány részéről: két éve hatalmas megtiszteltetésnek tartotta a női kézi EB rendezési jogát, de meg két honapja is ötletes prezentációról beszéltek a szervezők, és arról, hogy 2004-ben és 2014-ben is rendeztünk női kézilabda EB-t, most már a 24-est és a 2034-est is meg kellene rendezni, azt már egyfajta hagyományként, hogy 10 évente idejönnek a kontinens legjobbjai.

Szóval ahogy az lenni szokott, hangzatos nagy szavak, aztán eljön a tegnapelőtti nap, és Kocsis Máté – igen, az a Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, a kézilabdaszövetség elnöke – a Nemzeti Sportnak adott interjújában közli, hogy Magyarország szeretne kihátrálni a Svájccal és Ausztriával közösen megrendezendő 2024-es női kézilabda-Európa-bajnokságból. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a minapi kormányinfón pedig már a jelentős költségekre hivatkozva jelzi a kormány lemondási szándékát. Az EHF – az Európai Kézilabdaszövetség –  ugyan nem hajlandó tudomásul venni a döntést, amig erről nincs hivatalos értesítés, de sebaj, Gulyás szerint megoldják, majd Ausztria és Svájc majd megrendezi nélkülünk a viadalt.

Szóval eljött ez a nap is: a kormány kihátrált egy a sportot érintő ötlete mögül. Csak egész csendesen jegyzem meg: ugyanaz a kormány, amely 2024-ben, tehát akkor, amikor a női kézi EB lett volna, olimpiát akart rendezni Budapesten. Sőt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter meg mindig arról álmodozott tegnap a sportrádióban, hogy milyen jó lenne egy budapesti olimpia. Az nem tudom, hogy eljutott-e hozza, hogy már egy kézi Európa-bajnokságot sem merünk elvállalni 3. társrendezőként.

M. Dénes Tamás zenés sporthírei a 2023. január 13-i Reggeli gyorsban hangzottak el.