„Klubrádió
A lényeg

Kézi-Eb: kiakadtak a franciák a laza járványügyi szabályokra, a magyar szövetség nem érti a kritikát

12/01/2022 17:58

| Szerző: Klubrádió

A magyar–szlovák közös rendezésű kézilabda-Európa-bajnokság szervezői értetlenül állnak a francia és a szerb válogatott járványügyi kritikái előtt. A franciák sokkhatásról beszéltek, vért izzadtak, hogy egészségesen érkezzenek az Eb-re, majd összeeresztik őket a szálloda maszk nélküli vendégeivel. A szerbeknél megfertőződött néhány játékos a „kaotikus szervezés” miatt.

Sokkhatásról beszéltek a francia férfi kézilabda-válogatott tagjai a Le Figarónak, miután megérkeztek Magyarországra az Európa-bajnokságra – írja a hvg.hu. Nikola Karabatic átlövő arról panaszkodott: miután szigorú előírásokat követtek, hogy ne kapják el a koronavírust, maszk nélküli vendégekkel kerültek össze a szállodában, akikkel egy helyen is kell enniük. Ez pedig különösen problémás az után, hogy a karácsonyt és az újévet attól tartva kellett eltölteniük, hogy ha megfertőződnének, lemaradnának az Eb-ről.

Vincent Gérard kapus szerint bizarr a helyzet ahhoz képest, hogy a legutóbbi két nagy versenyen Egyiptomban és Japánban mennyire szigorú volt a szabályozás. „Nem biztos, hogy ez tiszteletteljes a játékosokkal és stábtagokkal szemben, akik vért izzadnak, hogy jó állapotban érkezzenek meg” – mondta. 

Guillaume Gille szövetségi kapitány úgy nyilatkozott: nem elfogadható, hogy ekkora távolság van a nemzetközi szövetség és a rendező ország szabályai között, reméli, hogy a visszajelzésük segít a szervezőknek, hogy ne sértsék meg a szövetség szabályait.

Kentin Mahé, a Veszprém francia játékosa azt mondta, „ismerve Magyarországot nem lepődtem meg. Tudjuk, hogy a magyar kormány később hozza meg a döntéseket, mint a szomszédai. Miért? Nem tudom, nem vagyok politikus.”

A szerb csapat szövetségi kapitánya arról írt, a kaotikus szervezés eredményeképp megfertőződött néhány játékosa. A szállodában a maszkot nem hordó vendégek ugyanott vannak, ahol a játékosok, ráadásul nem minden csapatot tesztelnek, és csúsznak is a teszteléssel az előre megadott időtervhez képest.

A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) közleményben reagált a francia és a szerb válogatott kifogásaira. Azt írják, az Eb-t az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) előírásainak betartásával, velük közösen szervezik.

„Minden résztvevő ország delegációja már ősszel is bejárta a négycsillagos szállodákat, azóta semmilyen kifogást nem emeltek. Mindemellett a hatályos jogszabályokat és az EHF által előírt Covid-protokollt mindenki megismerte, azokat betartja a rendező országokban” – írják. Az MKSZ azt is hozzáteszi, hogy az Eb szervezői a csapatok számára részletes tájékoztatást nyújtottak, és minden felmerülő kérdésre alapos választ adtak, melyet mindenki elfogadott.

„Értetlenül állunk a franciák és a szerbek nyilatkozata előtt. Ha a továbbiakban felmerülnek még jogos igények, azokat képesek és készek vagyunk rendezni, ehhez a megfelelő kapcsolatok rendelkezésre állnak” – olvasható a szövetség közleményében.

(Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt)