„Klubrádió
A lényeg

Kocsis Máté lelép a kéziszövetségtől, nincs pénz az Eb-re se

12/01/2023 11:13

Annyira nincs pénz az államkincstárban, hogy Magyarország visszalép a 2024-es Európa-bajnokság megrendezésétől, és Kocsis Máté nem is jelölteti magát újra a kézilabda-szövetség elnökének. Az kormányzati Nemzeti Sport „nem hivatalos, de hitelesnek ismert forrásra”, illetve Kocsis Máté fideszes frakcióvezető és sportvezetőre hivatkozva ír arról, hogy módosulhat a 2024. decemberi magyar-osztrák-svájci közös rendezésű női kézilabda Eb eredeti lebonyolítási terve, és Magyarország vagy kisebb léptékben vagy egyáltalán nem fog részt venni a torna rendezésében.

Kocsis Máté a kézilabda-szövetség új elnöke
 
Kocsis Máté a kézilabda-szövetség új elnöke
 
Budapest, 2015. április 17. Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) újonnan megválasztott elnöke, a Fidesz kommunikációs igazgatója, Józsefváros polgármestere (j) és Mocsai Lajos, az MKSZ tiszteletbeli elnöke, a Testnevelési Egyetem rektora kezet fog a kézilabda-szövetség elnökségének tisztújító küldöttgyűlésén a budapesti Sportok Házában 2015. április 17-én. MTI Fotó: Kovács Anikó
Fotó: Kovács Anikó
 

 

Kocsis Máté fideszes frakcióvezető 2015-ben vette át a szövetséget, ami azóta mélyrepülésben van az egykori magyar sikersportág, és tavaly már a legrosszabb helyezését érte el az Eb-n, most Kocsis azt mondta a lapnak, hogy "az nem helyes, hogy Magyarország milliárdokat költ el a 2024-es Eb-re, és ennek kiadásai már most is jelentkeznek, miközben sok ezer gyermek és utánpótlás-versenyző veszíti el hosszú hónapokra a sportolási lehetőségét a magas energiaárak miatt. Számos egyesület nem tudja kigazdálkodni a rezsiköltségeket, így a csarnokaikat vagy tornatermeiket egyszerűen bezárják. A kettő nem fér meg egymás mellett, a kézilabda Eb ezekben az időkben luxuscikk.”

Kocsis azt mondta, a pályázás idején még se háború, se szankciók, se energiaválság nem volt. Elvi megállapodást kötöttek a kormánnyal, hogy az Eb költségeiből megtakarított pénz egy részét idén és jövőre is a kis klubok működésére fordítják, mondta. A magyar fél az osztrák társszervezőkkel is tárgyal, hogy mi lenne a legjobb megoldás, „de az biztos, hogy abban a formában, ahogyan elnyertük a rendezést, nem tudjuk vállalni.”

A Ferencváros stadionja mellett felépült, 116 milliárd forintba kerülő MVM Dome, aminek a megépítését éppen az ilyen nemzetközi rendezvényekkel indokolták, tavaly még 1,3 milliárd forintot kapott az MVM-től.

Kocsis azt mondta, az aréna jövője nem ezen az egy rendezvényen áll vagy bukik. Szerinte ez egy jó beruházás volt, és magas kihasználtsággal fogja kiszolgálni a hazai kulturális és sportrendezvényeket a következő évtizedekben. És nem is indul újra Kocsit a szövetség elnöki posztjáért, és a 2015 óta eltelt elnöki időszakát amúgy rendkívül sikeresnek ítélte meg. Arra a kérdésre, hogy a válogatottak azért nem voltak túl sikeresek ebben az időszakban, Kocsis azt mondta, hogy vegyes a kép, és „az eredménytelen szereplésekkor sokszor engem vesznek elő, és elnökként soha nem is akartam elhajolni a kritikák elől, ugyanakkor azt mindenki tudja a sportágban, hogy a pályán folyó munkába sosem szólok bele. Lehet persze, hogy ez baj, és mégiscsak én döntöttem így, de miután kiváló és tapasztalt szakemberek dolgoznak a kézilabdában, ideértve az alelnököket is, ezt az utat jártam, mert szerintem ők sokkal jobban értenek hozzá. A munkamegosztás szerint ők dolgoznak a kirakatban, én pedig a gépházban.”