„Klubrádió
Esti gyors

V. Naszályi nyugodtabb lett – elbukott az Ab előtt a lakástörvény

22/07/2021 21:22

| Szerző: Klubrádió/szg

Alaptörvény-ellenesek a bérlakástörvény egyes rendelkezései – mondta ki az Alkotmánybíróság (Ab) csütörtökön közzétett határozatában. V. Naszályi Mártát, az I. kerület ellenzéki polgármesterét megnyugtatta az ítélet több pontja, 

Júniusban megszavazta a kormánypárti többség az új bérlakástörvényt, amelynek segítségével bagóért adhatják bérlakásaikat az önkormányzatok világörökségi területeken. Aztán június 25-én az Alkotmánybírósághoz fordult a lakástörvény ügyében Áder János.

Az Ab jelezte is, hogy Áder János indítványa alapján állapította meg, hogy alaptörvény-ellenesek a még ki nem hirdetett törvénynek azok a rendelkezései, amelyek vételi jogot biztosítottak volna azoknak a bérlőknek is, akik 25 évnél nem régebben bérelnek állami vagy önkormányzati tulajdonban álló, műemléképületben lévő lakást – írja a Telex. Az Alkotmánybíróság határozatában emellett alkotmányos követelményként előírta, hogy a műemléképületben lévő lakások bérlői számára biztosított vételi jog gyakorlása esetén a műemlékvédelmi hatóság a műemlékvédelmi szempontokat figyelembe véve adjon hozzájárulást az elidegenítéshez, döntéshozatala során a műemlékvédelmi érdekeket ne rendelje egyéb szempontok alá.

Az Ab kifejtette, hogy a vételi jog a tulajdonjog megszűnéséhez vezethet, ami súlyos teher, és megköveteli a kártalanítást. Az önkormányzatnak a vételi jog folytán elvesztett lakásokért olyan ellenszolgáltatást kell kapnia, amely a tulajdonában álló lakások értékével arányos. Az értékarányosság biztosításának módját pedig a törvényhozó alakítja ki.

A törvény, amelyet a fideszes Böröcz László javaslatára fogadott el a parlament, a vételi jog jogosultjaként három alanyi kört határozott meg, egyrészt, akik bérleti jogviszonya 5 és 15 év közötti, másrészt akiké 15 és 25 év közötti, illetve akiké a 25 évet meghaladja. 

Az Alkotmánybíróság álláspontja szerint azonban a jogalkotó által megfogalmazott céllal a törvény rendelkezései csak azok esetében vannak összhangban, akiknek a bérleti viszonya a 25 évet meghaladja. A másik két alanyi kört érintő szabályozási megoldásnak az Alaptörvényben megkövetelt kivételes jellegét ugyanakkor nem igazolta a jogalkotó.

Az Alkotmánybíróság ezért alaptörvény-ellenesnek nyilvánította a törvénynek azokat a rendelkezéseit, melyek a 25 évnél nem régebb óta bérleti jogviszonyban állók vételi jogára vonatkoznak.

2021. július 22. Esti gyors / részlet, V. Naszályi Márta (21.07.22.)
05:24
00:00

V. Naszályi Márta I. kerületi polgármester az Esti gyorsban azt mondta: az ítélet több szempontból is megnyugtató. A Párbeszéd politikusa úgy látja, sikerült megállítani egy, a Fidesz által elindított tendenciát, hogy sorra szereztek bérleti jogot kormányhoz közeli személyek megkérdőjelezhető módon a Várban.

Címlapi kép: Attila Terbócs/Wikimedia Commons

Esti gyors
2021. július 22., csütörtök 18:50
Műsorvezető: Hardy Mihály