„Klubrádió

Bérlakástörvény: a fideszeseknek már csak a legértékesebb ingatlanokra fáj a foguk

26/05/2021 09:17

| Szerző: Klubrádió

Ma lesz a parlamentben a nagy felháborodást kiváltó lakástörvény általános vitája. Az eddigi tervezethez képest azonban fordulat állt be a javaslattal kapcsolatban: a kormány csak a főváros világörökségi részére vonatkozóan fogja támogatni.

Böröcz László, fideszes képviselő eredeti módosítóindítványa szerint az önkormányzatoknak minden bérlakást kötelező lett volna eladni a jelenlegi bérlőknek a piaci ár maximum 30 százalékáért.  Javaslatát azzal indokolta, a kormány célja, hogy “mindenki juthasson saját tulajdonú lakáshoz, aki önkormányzati bérlakásban lakik”

A gödöllői polgármester, Gémesi György a Reggeli gyorsban mondta el a koncepcióról a véleményét:

2021. május 26. Reggeli gyors - részlet 21.05.26. Gémesi György
13:39
00:00

Az eredeti verzió országszerte 100 ezer lakást érintett volna. Ha ezt szavazták volna meg, akkor az önkormányzatok 800 milliárd vagyontól esetek volna el, lakhatási válságot okozva a szociálisan rászoruló rétegnek. A módosítást országszerte - még fideszes - városvezetők bírálták.

Mára azonban fordulat állt be a javaslattal kapcsolatban. Böröcz az ATV Híradójának elmondta, hogy "minden módosítási javaslatot megfontolunk, és megpróbáljuk meggyőzni azokat, akiknek fenntartásaik vannak".

Pixabay
 

Az atv.hu fideszes forrásokra hivatkozva közölte, Kocsis Máté frakcióvezető emailben adott tájékoztatást nekik arról, hogy a tegnapi frakcióülésen elhangzottaknak - és a többségi álláspontnak - megfelelően sikerült megállapodni a kormánnyal ebben a vitás kérdésben, “a lakástörvényhez benyújtott módosító indítványt a kormány - meghallgatva és megértve a frakció álláspontját - csak a főváros világörökségi részére vonatkozóan fogja támogatni”.

Friss: a Kossuth téren szakmai szervezetek és önkormányzatok közös sajtótájékoztatója a lakásprivatizáció ellen

Felszólalók:
- Szegfalvi Zsolt, ügyvezető - Habitat for Humanity Magyarország
- Kovács Vera, társelnök - Utcáról Lakásba! Egyesület
- Gede Márton, aktivista - A Város Mindenkié csoport
- Gosztonyi Géza, elnök - Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete
- Tóth Viktor, pedagógus - Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete
- Vági Renátó, jogász - Utcajogász Egyesület
- Pikó András, polgármester - Józsefváros

Kollégánk a helyszínen tartózkodik. Itt nézheti élőben: https://www.facebook.com/183813614983493/videos/171038585024165