„Klubrádió
Reggeli gyors

Lakhatási válságot okoz az önkormányzati lakások kiárusítása

17/05/2021 12:03

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Tiltakozást hirdetett a Habitat for Humanity az önkormányzati bérlakások kiárusításáról szóló javaslat ellen. Szegfalvi Zsolt, a szervezet ügyvezető igazgatója szerint ezzel az önkormányzatok még kevésbé tudnának segíteni a rászorulókon.

2021. május 17. Reggeli gyors - részlet 21.05.17. Szegfalvi Zsolt
06:40
00:00

A kormány terve, hogy kiárusítsa az önkormányzati bérlakásokat, szétszaggatja a szociális védőhálót. Ez a döntés visszafordíthatatlan károkat fog okozni az egyre mélyülő lakhatási válságban, mert ezzel megszűnik a megfizethető önkormányzati bérlakásállomány – áll a Habitat for Humanity közleményében. Ezért a szervezet tiltakozást hirdetett a május 11-én benyújtott törvénymódosítás elfogadása ellen.

Szegfalvi Zsolt, a Habitat for Humanity ügyvezető igazgatója a Reggeli gyorsban arról beszélt, hogy nincs olyan módosítás, amelyekkel a javaslat akárcsak elviselhető lehetne. Ezek a lakások olyanoknak jelenthetnek pillanatnyi megoldást, akik önerőből nem tudnának lakáshoz jutni. Ha az önkormányzatok elveszítik ezeket a lakásokat, semmilyen módon nem tudnak segíteni a rászorulóknak. Épp ezért nagyon károsnak ítéli a folyamatot.

Önkormányzati bérlakásokat újítottak fel Kisvárdán
 
BérlakásFotó: Czeglédi Zsolt / MTI
 

Azt is elmondta, hogy amennyiben a bérlő nem kívánja megvenni a lakást, nem kötelezhető rá. Ha azonban meg akarja venni a piaci ár 30 százalékáért, akkor a javaslat értelmében az önkormányzat kötelessége eladni az ingatlant.

Böröcz László fideszes képviselő javaslata alapján a bennlakók 15-30 százalék kedvezménnyel vehetnék meg önkormányzati bérleményüket. A hatalmas kedvezmény a másik oldalon a közvagyon ugyanilyen mértékű (mintegy ezermilliárd forintos) csökkenését okozná, nem beszélve a kiárusítást követő lakhatási problémákról.

Szegfalvi úgy véli, hogy egy ilyen javaslatnak nincs helye a Parlamentben.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Szegfalvi Zsolttal
2021.05.17., hétfő 7:33
Riporter: Szénási Sándor