„Vásároljon
A lényeg

Lakástörvény: Fideszes városvezetők tiltakoznak

14/05/2021 14:17

Egyenként tízmilliárdos veszteség érheti a városokat a lakástörvény módosítása miatt. Budapest, Székesfehérvár és Várpalota is tiltakozik. 

A XVI. kerületi polgármester tiltakozása után egyre több fideszes városvezető tiltakozik a kedden benyújtott lakástörvény ellen, amely gyakorlatilag arra kötelezné az önkormányzatokat, hogy fillérekért adják el a bérlőknek a bérlakásokat, még akkor is, ha csak egy éve élnek benne. A törvény valószínűleg azért született, hogy Bayer Zsolt, Rákay Philip kormányzati propagandisták, Palkovics László miniszter és még néhány kormányközeli személy a bérelt lakásuk forgalmi értékének töredékéért megvehessék a lakásukat.

A törvény végképpen kivéreztetné az önkormányzatokat, amelyeknek a vagyona jelentős részét adja a tulajdonukban lévő lakásállomány, továbbá szociális katasztrófát okozna, mivel a jövőben a rászoruló fiataloknak és idősebbeknek nem tudnának kedvezményes lakást biztosítani.

Kovács Péter XVI. kerületi városvezető marhaságnak nevezte a fideszes Böröcz László törvényjavaslatát. Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester a Facebookján pedig azt írta, „az Országgyűlés a törvény erejénél fogva, a tulajdonosok felett dönt az önkormányzati vagyon kimondottan nem értékarányos elidegenítéséről.” Elfogadhatatlannak nevezte, hogy így eltékozolják az önkormányzati vagyont.

Kovács Péter facebookos bejegyzéséhez a XXII. kerület fideszes alpolgármestere, Németh Zoltán is csatlakozott: „Öröm látni, hogy az ember nincs egyedül a véleményével, Péter!” – írta. Erre pedig Talabér Márta, Várpalota szintén fideszes polgármestere válaszolta azt, hogy „sokan gondoljuk így, Zoli”.

A Telex a Periféria Központ gyűjtésére hivatkozva azt írta, csak a Fidesz–KDNP-vezetésű önkormányzatok legalább 1000 db önkormányzati lakással rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy a törvénymódosítás révén egyenként tízmilliárdos nagyságrendű veszteség érheti őket.

A törvénymódosítást az ellenzéki városvezetők is bírálták.