„Klubrádió
Reggeli gyors

„Rogánék idejében külön kellett bizniszelni az önkormányzattal, már arra se lesz szükség”

13/05/2021 12:28

| Szerző: Klubrádió/szg

Egy fideszes törvényjavaslat kötelezővé tenné az önkormányzatoknak, hogy 10,5-30 százalékos áron eladják bérlakásaikat, ha a bérlők jelzik, hogy megvennék. Juhász Péter civil aktivista, volt önkormányzati képviselő azt mondta: a Rogán Antal vezette V. kerületben gyakorlatilag az önkormányzattal bizniszelt az a kör, amelyik olcsón akart lakásokhoz jutni, de itt még erre se lesz szükség, ha hoznak rá törvényt.

2021. május 13. Reggeli gyors - részlet 21.03.13. Juhász Péter
11:40
00:00

Több mint 100 ezer önkormányzati (kisebb részben állami) tulajdonú bérlakás van Magyarországon. Egy fideszes törvényjavaslat kötelezővé tenné az önkormányzatoknak, hogy nagyon kedvező áron (értékük 10,5-30 százalékáért) eladják ezeket az ingatlanokat, ha a bérlők jelzik vételi szándékukat. Azok a lakók is töredékáron vehetik majd meg az önkormányzat tulajdonában lévő bérlakásokat, akik csak egy-két éve laknak benne, és – mivel nincs erre vonatkozó korlátozás – akár már az adásvétel másnapján továbbadhatják sokkal magasabb, piaci áron – foglalja össze a helyzetet a Telex.

Juhász Péter civil aktivista (volt 5. kerületi önkormányzati képviselő) azt mondta: naponta jönnek olyan ötletek, amelyeknél szóhoz se jut az ember, ő is kiborul, és gondolja, hogy mások is így vannak ezzel. Kicsit érthetetlen, hogy miért hagyjuk – tette hozzá.

Ez a javaslat semmi másról nem szól, mint az önkormányzatok további kivéreztetéséről – jelentette ki. hogy Valahogy mindig fideszes potentátok járnak jól, de ők bármi áron. Hogy bedől a komplett bérlakáspiac, az nem számít ahhoz képest, hogy páran olcsón megvehetik a budai Várban „ügyeskedéssel” szerzett lakásukat.

Műsorvezetőnk felvetette, hogy ennek a következménye valami olyasmi lehet, mint amit Juhász Péter a Rogán Antal vezette V. kerületben egészen közelről követett. A volt önkormányzati képviselő erre úgy reagált: még az se, már nincs szükség további ügyeskedésre, mert hoznak rá törvényt. Az V. kerületben gyakorlatilag az önkormányzattal bizniszelt az a kör, amelyik olcsón akart lakásokhoz jutni, és 25-35 százalékos áron vette meg őket.

A mostani esetben néhányan eddig ügyeskedtek, hogy bekerüljenek ezekbe az ingatlanokba, például Bayer Zsolt fideszes publicista szerinte „színlelt szerződések által” bevásárolta magát a Várba, most megveheti 10 százalékos áron azt, amit egy lepusztult önkormányzati lakásért kapott. A műemékeket pont azért nem adták el a rendszerváltáskor, mert állami felelősség is van a megőrzésükben, és a lakók ezt nem biztos, hogy meg tudják oldani vagy érdekli őket. 

 
Juhász Péter (kép: Facebook)
 
 

Pikó András polgármestert idézte, aki szerint ez óriási probléma lesz náluk a VIII. kerületben, ahol a lakók adott esetben eladják a lakásukat, hogy készpénzhez jussanak, úgy is, hogy fedél nélkül maradnak. Az önkormányzati vagyon ezzel radikálisan csökken, sőt, innentől bérlakást építeni se éri majd meg – tette hozzá.

A volt politikus nemcsak innen hiányolja a felháborodást, hanem amiatt is, ahogy a magyar kormány Kínához „dörgölőzik”, és Orbán Viktor lett „Kína plakátarca” Európában. Kiszolgáltatják Magyarországot hosszú távon Kína érdekeinek és a kormány sorra akadályozza meg a Peking politikájával szembeni állásfoglalásokat is – mondta Juhász Péter.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Facebook

Reggeli gyors
2021.05.13., csütörtök 8:10
Műsorvezető: Para-Kovács Imre