„Klubrádió
Esti gyors

Pikó: A kormány különbséget tesz ember és ember között, semmibe véve a választókat

7/05/2021 22:59

| Szerző: Klubrádió/szg

A kormány úgy döntött, nem kompenzálja a fővárost és a kerületeket a járványidőszak alatt elvett bevételeik miatt. Pikó András, Józsefváros polgármestere nem is számított másra, mint arra, hogy nulla forintot kapnak, de hangsúlyozta: ez azoknak a választóknak a semmibevétele, akik ellenzéki önkormányzatok területén élnek. A kormány drasztikusan különbséget tesz ember és ember között, amikor a hozzá hű önkormányzatoknak osztja a pénzeket, az ellenzékieket meg „kifosztja” – tette hozzá.

2021. május 07. Esti gyors / részlet, Pikó András (21.05.07.)
07:55
00:00

Sem Budapest, sem a kerületek nem kapnak kompenzációt azok után, hogy a kormány a koronavírus-járványra hivatkozva nagyon sok adót és egyéb bevételi forrást elvont tőlük.

Nulla forint, „eszement” elvonások

Pikó András, Józsefváros polgármestere (a Klubrádió korábbi műsorvezetője) megerősítette: a VIII. kerület se kapott egy forintot se. A járvány és a kormány 7 milliárdot vett el a városrésztől, és ebből a járvány volt a kisebb tétel. A 7 milliárd az éves költségvetésük egynegyede – közölte.

Olyannyira nincs most pénz, hogy gyűjtésbe kellett fogniuk például a józsefvárosi gyerekek kedvezményes táboroztatásáért is, ami a fideszesek szerint szégyen. Ez 3-3,5 millió forintot jelentene, de amikor tervezték a költségvetést, csak arra koncentráltak, hogy a működésre jusson pénz. Négyen alpolgármesterekkel, önkormányzati képviselőkkel összedobták a felét, arra kérik a jó szándékú lakókat, hogy tegyenek hozzá még egy forintot. Azt gondolja, hogy nyilván nem kell rá büszkének lenni, de a szégyen az, amit a kormány csinál.

Elmondta: önkormányzati költségvetés tervezésénél arra kell készülni, hogy akármilyen katasztrófahelyzet előáll, az önkormányzatnak biztosítania kell a szolgáltatásokat, a köztisztaságot, a bölcsődét, az óvodát, a hivatal működését. ezért tartalékokat építettek be, hiszen nem tudták, hogy például meddig tart az az eszement döntés, hogy ingyenessé tették a parkolás. Mint kiderült, még mindig tart, és havi 60 milliót vesz el. A gépjárműadó végleges elvétele további százmilliókat. Az önkormányzat nem fog összeomlani, mert úgy kellett számolnia, hogy ellenséges vele a kormány – fűzte hozzá.

 
Pikó András (Facebook)
 
 

Nem is számítottak másra

Leültek a kormány illetékeseivel, akik bekértek adatokat, egy hétig készültek, ezeket megküldték. Elmondták, hogy működésre nincs elegendő forrásuk, és a fejlesztési költségvetésből nem tehetnek át erre, így aztán lehet, hogy el kell bocsátani embereket, be kell zárni intézményt. Azt ígérték, hogy áprilisban lesz válasz, akkor nem lett. Pikó András erre számított, hogy nulla forintot kapnak vissza.

Hangsúlyozta: ez a választói akarat szembeköpése és azoknak a választóknak a semmibevétele, akik ellenzéki önkormányzatok területén élnek. A kormány nagyon drasztikusan különbséget tesz ember és ember között, hiszen olyan nincs normális európai országban, csak banánköztársaságokban, hogy kormánypárti önkormányzatoknak folyamatosan nyomják a pénzeket, ajándékoznak, az ellenzékieket meg „kifosztják”. Nem őt bántják, nem is a polgármestertársait, hanem az ott élő embereket – ismételte meg.

Pikó András nem gondolja, hogy lehetséges ebben az ügyben az összefogás a fideszes önkormányzatokkal, mert miközben tőlük csak elvesznek, a kormánypárti vezetésű kerületekre nem ugyanazok a szabályok vonatkoznak. Példaként említette, hogy az V. kerület nemrég kapott 3,1 milliárdot park létesítésére egy „zsebkendőnyinél alig nagyobb” területen, és amikor tőlük 620 milliót vettek el, amit bérlakásokra fordítottak, a XII. kerületet szintén bőkezűen támogatta a kormány.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Facebook

Esti gyors
2021. május 07., péntek 18:30
Műsorvezető: Selmeci János