„Köszönjük,
Reggeli gyors

V. Naszályi: A kormány döntése miatt nem lesz park a Délinél

16/04/2021 14:29

| Szerző: Klubrádió/szg

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Találkozott az I. kerületi polgármester a Déli pályaudvar mellé tervezett buszparkoló ellen tiltakozó civilekkel. V. Naszályi Márta elmondta: megérti a kerületiek aggodalmát az esetleges forgalomnövekedés miatt, de most készülnek azok a vizsgálatok, amelyek alapján úgy lehet szabályozni a turistabuszos közlekedést, hogy ne növekedjen a terhelés. Hangsúlyozta: a kormány döntése miatt nincs lehetőség a területen parkot, sportlétesítményeket létrehozni.

2021. április 16. Reggeli gyors - részlet 21.04.16. V. Naszályi Márta
11:16
00:00

Csütörtök délután egyeztetett a Déli pályaudvarnál tervezett buszparkoló elleni tiltakozókkal V. Naszályi Márta I. kerületi polgármester, a Párbeszéd politikusa.

A Reggeli gyorsban elmondta: három találkozó is volt csütörtökön, civil és szakmai szervezetekkel egyaránt. Igyekezett válaszolni azokra a felvetésekre, amelyeket megfogalmaztak a civilek. Kiderült, hogy „számos félreértés, tévedés van abban, amire alapozzák az állításaikat”, és reméli, hogy ezután sikerül jobb mederbe terelni a lakossági konzultációt – tette hozzá. A kerület vezetője abszolút megérti az I. kerületiek aggodalmait, félelmeit, és büszke arra, hogy ilyen aktívan, civil állampolgári felelősséggel állnak hozzá a kérdéshez.

Közölte: arról van szó, hogy a Testnevelési Egyetemhez kapcsolódó sportlétesítmények és parkok, amelyeket szerettek volna a lakók, most nem valósulnak meg. De ez nem az I. kerületi önkormányzat és nem miatta van, hanem a kormány döntött így. Az érintett területen nem lehet jelentősen változtatni, a síneket se szedhetik fel, mert ezekre számít a magyar állam a Déli pályaudvar valamikori átépítése során. Olyan burkolatot kell letenniük a buszoknak is, amely úgy bontható vissza, hogy nem károsítja a síneket. Csak erre van lehetőség – közölte V. Naszályi Márta.

Volt olyan, a tiltakozók közül, akit meg lehetett nyugtatni – mondta. Az előző I. kerületi vezetés már elfogadta, hogy ott legyen a turistabuszok parkolója, ezt felülírta a kormány a testnevelési egyetemi sportlétesítményekkel, azok viszont lekerültek a napirendről. Azért elevenítették fel ezt a tervet – folytatta –, mert már a választások előtt rengeteg panasz jött a kerületbe érkező turistabuszok miatt. 

Nincs sok rozsdaövezeti területe az I. kerületnek, gyakorlatilag egyedül a Déli pályaudvar felhagyott iparvágányai tartoznak ebbe a kategóriába. Oda vinnék a hozzájuk „áttolt”, a Vérmező mentén ácsorgó Volánbuszokat is, rendezett körülmények közé. Sokan attól félnek, hogy az ablakuk alatt nő a forgalom, a zaj, és a légszennyezés, és ez érhető aggodalom. De most készülnek azok a számítások, hatástanulmányok, amelyek alapján kiderül, hogy milyen forgalmi terhelést jelenthet a buszparkoló a környéknek. Ezek alapján tudják meghozni azokat az intézkedéseket, hogy ne növekedjen a környék forgalma, és megállapítani, hogy mi a maximális turistabusz-létszám, ami beengedhető a kerületbe a terhelés növekedés nélkül. Amit viszont a kerület már nem tud elviselni, annak nincs ott helye – tette hozzá a polgármester.

Nem arról van szó, amit a kormány csinál a Városligetnél, hogy beépítenek egy parkot, hanem arról, hogy az iparterületet, ahol most rozsdásodó sínek futnak, fasorral elválasztják és felújítják a lepusztult vasúti épületeket – hangsúlyozta V. Naszályi Márta.

A Déli pályaudvar mellé tervezett buszpályaudvar ellen tiltakozó helyi lakosok egyikével, Mészáros Péterrel is beszélgettünk a témáról a Reggeli gyors szerdai adásában.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Máthé Zoltán

Reggeli gyors
2021.04.16., péntek 7:35
Műsorvezető: Pálinkás Szüts Róbert