„Klubrádió
Esti gyors

V. Naszályi Márta: jogbiztonságot akarunk

11/01/2021 22:26

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Nem tartja be választási ígéretét az I. kerület ellenzéki polgármestere, nem szünteti meg a gyanús lakásbérleti szerződéseket – vetődött fel a volt polgármester miatt.

2021. január 11. Esti gyors - részlet 21.01.11. V. Naszályi Márta
05:20
00:00

Meghosszabbították a volt fideszes polgármester, Nagy Gábor Tamás szüleinek trükkös lakásbérleti szerződését. Ez a tény. Sokak következtetése pedig az, hogy V. Naszályi Márta ellenzéki polgármester nem tartja be azt, amit a választási kampányban ígért, nevezetesen, hogy felülvizsgálják ezeket a szerződéseket. Köztudott, hogy a fideszes Nagy Gábor Tamás polgármestersége alatt számos kormánypárti, vagy ahhoz köthető potentát bérelhetett a Várban lakást, házat, jóval a piaci ár alatt, trükkös szerződésekkel. Felmerül tehát a kérdés: miért nem lép az új önkormányzat?

V. Naszályi Márta az Esti gyorsban elmondta, hogy kétféle szerződés létezik: határozatlan idejű és határozott idejű. Az előzőek közül számos szerződést felülvizsgált az önkormányzat, amikor megalapozottnak látta, bírósághoz fordult vagy fordul. A felülvizsgálatok még tartanak, sok ügyről van szó.

A határozott idejű szerződéseket azonban az előző, fideszes önkormányzat által hozott rendelet alapján kötelesek meghosszabbítani, ha a bérlő tisztességesen fizet, nem sért jogszabályt. Igyekeznek arra törekedni, hogy a meghosszabbítás csak két évre szóljon. Egyszerűbben: a korábbi rendelet megköti a mostani kerületi vezetés kezét. Adódik a kérdés, hogy akkor miért nem hoz a képviselő-testület új rendeletet? V. Naszályi Márta válasza erre az, hogy egy kerületi lakásrendelet megalkotása nem egyszerű feladat, nem két nap, számos törvényt kell figyelembe venni, össze kell hangolni már meglévő rendeletekkel, és nem utolsó sorban azt is nézni kell, hogy itt emberekről, sorsokról van szó. Egy elhamarkodott rendeletalkotás miatt utcára kerülhetnek olyan bérlők, akiknek semmi közük a politikához, csak lakni szeretnének az eddigi bérleményükben. A rendelet kidolgozását megkezdték, de a folyamatot a pandémia is akadályozza.

Sziszifuszi munkáról van szó – mondta a polgármester. Arra törekszenek, hogy alapos munkát végezzenek, mert jogbiztonságot, méghozzá hosszabb távra szóló jogbiztonságot akarnak teremteni a várbéli lakásbérlők számára.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán.

Esti gyors
2021.01.11. 18:00
Műsorvezető: Dési János