„Köszönjük,
Esti gyors

Rákay Philip ma már nem szerezhetne így lakást a Várban

2/10/2020 18:59

| Szerző: Klubrádió/szg

Rákay Philip, az MTVA volt vezérigazgató-helyettese VIII. kerületi egyszobás, földszinti lakást cserélt egy I. kerületi műemléképületben található 60 négyzetméteres lakás bérleti jogáért – írja a 24.hu. Arra a kérdésre, hogy voltak-e hasonló ügyek a Várban, a kerület ellenzéki polgármestere, V. Naszályi Márta azt mondta: igen, ez többször előfordult, de a tavalyi önkormányzati választások óta nem. Az a cél, hogy csak jogszerűen, igazságos, átlátható, mindenkinek azonos lehetőségeket adó rendszer szerint lehessen lakást bérelni – tette hozzá.

2020. október 02. Esti gyors / részlet, V. Naszályi Márta (20.10.02.)
06:10
00:00

A 24.hu tárt fel egy újabb I. kerületi lakásügyet: a Fidesz rendezvényeinek egykori műsorvezetője, Rákay Philip és családja egy VIII. kerületi, 24 négyzetméteres, földszinti, egyszobás lakást adott a várbeli 60 négyzetméteres, kétszobás ingatlanért egy olyan műemlék épületben, amelyet néhány éve 70 millió forintból újított fel az I. kerületi önkormányzat. A lakásért úgynevezett költségelvű lakbért, havonta 39 ezer forintot fizetnek. Nemcsak a két ingatlan értéke közötti óriási különbség a feltűnő, hanem az is, hogy a VIII. kerületi kis lakás néhány napon belül visszakerült eredeti tulajdonosához, amely miatt úgy tűnik, a cserét nagyon kitalálták előre. 

V. Naszályi Márta, a kerület ellenzéki polgármestere az Esti gyorsban azt mondta: ez korábban több esetben is előfordult. Azonban a tavaly októberi választások óta ilyen nincs, csak olyan csereügyletekhez járulnak hozzá, amelyeket minden szempontból rendben lévőnek találnak. Az önkormányzat, mint tulajdonos hozzájárulását alapból kérik ilyen esetekben, de a törvény szerint ha 30, illetve 60 napig nem nyilatkozik, akkor adottnak veszik a hozzájárulást, és lehet a földhivatalhoz fordulni.

Rákay Philip a Z+, majd a VIVA+ zenetévé műsorvezetője volt, 2002-től a Hír Tv munkatársaként dolgozott, 2011-ben lett az M1 tévécsatorna intendánsa, később az MTV Zrt. vezérigazgató-helyettese. Korábban a Fidesz-nagygyűlések házigazdája volt, emlékezetes, hogy a 2002-es választási nagygyűlés alkalmával kétmillióra becsülte a Kossuth téren összegyűlt támogatók számát. Szintén a 24.hu számolt be arról, hogy a Fidesz-szimpatizáns médiaszemélyiség nemrég történelmi, Balaton-parti villát vásárolt.

Volt feltűnő aránytalanság az ingatlanok értéke között, vagy amikor valaki nem lakóingatlant ajánlott cserébe, nem egyedüli tulajdonosként, vagy nem a saját tulajdonában lévő lakást ajánl fel, ezeket nem fogadták el. V. Naszályi Márta megerősítette: korábban voltak ilyen ügyletek.

Tettek már lépéseket, ahol kirívó jogsértés, „pofátlan” ügylet van a háttérben, azokat elkezdték bíróságra vinni. Nem az a cél, hogy a Várban élő embereket vegzálják ezzel, hanem hogy jogtiszta helyzetet teremtsenek, húzzanak egy vonalat, és kimondják: innentől kezdve erre nincs mód, csak jogszerűen, igazságos, átlátható, mindenkinek azonos lehetőségeket adó rendszer szerint lehet lakást bérelni az I. kerületben.

A 24.hu megkereste Rákay Philipet, aki szűkszavúan nyilatkozott. A portál újságírója által feltett kérdésekre nem válaszolt, azt közölte, hogy a csere kapcsán minden a hatályos jogszabályok és törvények teljes körű betartásával történt.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Google Maps

Esti gyors
2020.10.02. 18:40
Műsorvezető: Selmeci János