„Vásároljon
A lényeg

Jelentős áremelkedésre számítanak az ingatlanpiacon

5/07/2021 07:55

| Szerző: Klubrádió

A válaszadók szerint a használt lakások árai a közeljövőben minden körzetben emelkedni fognak, az új lakásoknál pedig akár 11 százalékos áremelkedés is várható, állapította meg a Gazdaságkutató Intézet a Masterplast közös júniusi felmérése.

A lakáspiacot a járvány alaposan lefékezte, a fővárosi ingatlanosok körében a várakozások érezhetően javultak a következő egy évre. Az idei júniusi felmérés alapján 58 ezer háztartás a következő egy évben biztosan vásárol vagy építtet lakást, míg 187 ezer háztartás szándéka valószínű volt. Ezek a számok csaknem megfelelnek a 2020 negyedik negyedévi felvétel adatainak.

A felmérésben részt vevők enyhe többsége a használt lakások árainak emelkedésére számít a következő 12 hónapban országosan, vidéken többen: az áremelésre spekulálók aránya megközelíti a kétharmadot, a fővárosban viszont az áremelkedést és a stagnálást előre vetítők aránya nem különbözik lényegesen (44-46 százalék).

A fővárosi piaci bérlakásoknál 2021 első negyedévében még azok voltak jelentős többségben, akik a bérleti díjak stagnálására számítottak, a mostani felmérésben azonban már az emelkedést várók kerültek érezhető többségbe. (MTI-Telex)