„Klubrádió
Azt beszélik

Szőrén szálán eltűnő dokumentáció Békésben, előbukkanó pécsi szál Tiborcznál

19/11/2023 05:45

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Közbeszerzési bundák Gyula térségében, a Modern Városok Program megszüntetésének egri következményei és Tiborcz István cégbirodalma befolyásának nyomai Pécsett – ezekről szólt az e heti Azt beszélik.

2023. november 17. Azt beszélik (2023. november 17., péntek 15:00)
24:45
00:00
Szerkesztők: Józsa Márta

A november 17-i Azt beszélik megállói Békés megye, Eger és Pécs voltak.

Még 2015 körül, az akkori országgyűlési képviselő Simonka György hátországában, két dél békési településen, Orosházán és Pusztaottlakán kiírtak egy sor közbeszerzést – üzemanyag-, autó-, autóbusz-, autóalkatrész beszerzésre. Minden esetben éppen 25 millió forint alatt, ez volt az akkori szabályok alapján az az összeghatár, ami alatt nem kellett nyílt pályázatot kiírni, azt hívtak meg rá, akit akartak – idézte fel az adásban Bod Tamás, a Magyar Narancs újságírója, aki követi az ügyben a Gyulai Járásbíróságon zajló pert. Gyakorlatilag a pályázók szervezték meg magát a pályázatot. "Annál jobban közbeszerzést megbundázni, mint ahogy itt történt nem lehet" – mondta Bod. Még a dokumentáció is szőrén-szálán eltűnt, ami van, az pedig gyanús, hogy utólag készült el. Ha két ellenzéki képviselőnek nem tűnik fel, az egészből nem is lett volna ügy. Az orosházi önkormányzati média még a per alatt sem érezte úgy, hogy be kéne számolnia a fejleményekről a helyi közösséget nyilvánvalóan kiemelten érdeklő ügyről – mutatott rá Bod. 

 
Orosháza
látkép
 
Forrás: Wikipédia
 

A múlt heti adásban azt jártuk körül, milyen projektek valósultak meg a Modern Városok Program keretében és milyenek maradnak el a lezárása miatt Debrecenben, Szegeden és Kecskeméten. Ezen a héten Weil Zoltán, az egriszin.hu munkatársa arról mesélt, Egerben is vegyes a kép. Talán nem olyan nagy baj, hogy a korábbi – műemlékvédelmi szempontból nonszensz, személyesen a miniszterelnök által bejelentett – projekt, miszerint az egri várat 16. századi állapotában újra építik, elmarad – véli Weil. Ugyanakkor, a múltkor tárgyalt városokhoz hasonlóan itt is fájhat, hogy elmarad az intermodális csomópont kialakítása, hiszen eléggé rossz a város közlekedése – mondta az újságíró.

 
Egri vár
 
Forrás: Wikipédia
 

Tiborcz István Pécsett járt gimnáziumba a Nagy Lajosba – ennek a jelentőségéről, illetve gyakori üzlettársával, ügyvédjével Hamar Endrével való megismerkedésükről írt cikksorozata első részében a Szabad Pécs. Az adásban Babos Attila, a lap főszerkesztője mesélt arról, hogy milyen szálloda-projektekben merülnek fel nevek ebből a körből Pécsett. 

 
Palatinus Hotel Pécs
 
 

A teljes adást meghallgathatják a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva.

Azt beszélik
2023. november 17. péntek, 15:00
Szerkesztő-műsorvezető: Józsa Márta
Szerkesztőasszisztens: Lehoczky Mirjam