„Klubrádió
Azt beszélik

Önkormányzati választások: ki kit fúr, ki kivel szövetkezik?

28/10/2023 08:57

| Szerző: Józsa Márta/Klubrádió

Milyen a hangulat a nagyvárosokban, mi lesz a jövő évi önkormányzati választásokon? Miskolcon mindenki a szavazatmegoszlás miatt aggódik, Kecskeméten megbomlott az ellenzéki frakció, Egerben elfogyott a levegő a polgármester körül, a DK és a Momentum is saját jelöltet állít. A következő hónapokban az Azt beszélikben igyekszünk lekövetni a változásokat.

2023. október 27. Azt beszélik (2023. október 27., péntek 15:00)
22:44
00:00
Szerkesztők: Józsa Márta
Tavasszal önkormányzati választások, zajlik a casting a nagyvárosokban: milyen a hangulat, ki kivel szövetkezik, ki kit fúr és ki látja a jövőjét mégis inkább a kormánypártok környékén? A következő hónapokban igyekszünk szétnézni, lekövetni a változó étlapot.

Az Azt beszélik október 27-i megállói: Miskolc, Kecskemét és Eger.

Felkavarta a miskolci közvéleményt a múlt héten a városba látogató Gyurcsány Ferenc bejelentése, miszerint a DK és az LMP Hegedűs Andreát, előbbi párt országgyűlési képviselőjét indítaná polgármesternek a jelenlegi városvezetővel, Veres Pállal szemben. Verest 2019-ben 2 civil szervezet és 8 párt támogatta – a DK és az LMP is.

A Borsod24.hu-nál átfésülték a közösségi médiás kommenteket, illetve a legfontosabb reakciókat – ez alapján úgy tűnik, hogy a politikával foglalkozó profik és az érdeklődők is aggódnak amiatt, hogy meg fognak oszlani az ellenzéki szavazatok – mesélte a lap munkatársa, Bethlen Tamás. A Borsod24 a héten arról is beszámolt, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) máris felajánlotta, megszervezik az előválasztást.

 
A DK és az LMP szerint Veres túl jó viszonyt ápol a Fidesszel. A polgármester viszont hangsúlyozza, nem ellenzéki politikára, hanem városvezetésre szerződött, szerinte fontos eredmény, hogy a kormány szakpolitikusai, akik segíthetnek a városon, tárgyalópartnernek tekintik.
Fotó: Balról jobbra: Veres Pál, Csöbör Katalin fideszes országgyûlési képviselõ, Sántha Gergely, a DVTK elnöke és Kiss János miniszterelnöki biztos
 
Fotó: Vajda János/MTI/MTVA
 
 

Kecskeméten is nagy mozgások voltak az elmúlt időszakban: Dobos József képviselő kilépett az ellenzéki, Szövetség a Hírös Városért frakcióból, sőt 21 év után anyapártjából, az MSZP-ből is. Azzal indokolt, hogy nem működik jól a belső kommunikáció, nincs igazán együttműködés – mondta el Falusi Norbert, a Kecsup újságírója.

A Szövetség egyébként öt pártból állt össze: azz MSZP, a Momentum, a DK, az LMP és a Jobbik. Arra már számos példa volt az elmúlt években, hogy a képviselők pártot váltottak, de ők továbbra is a Szövetség önkormányzati képviselői maradtak. Dobost a kilépése után felszólították, hogy adja vissza a mandátumát és mondjon le önkormányzati tisztségeiről – ezt azonban nem tette meg, így visszahívnák, csakhogy a fideszes többség közbeszólt.

Egy lepusztított demokráciában természetesen az ellenzék is lepusztított – mondta Weil Zoltán, az egriszin.hu munkatársa, hozzátéve, ez alól Egerben sem tudnak kibújni. Egyelőre nem látszik, hogy az ellenzéki pártok nagyon készülnének, hogy kitalálják, mi legyen a jövő évi választásokon, inkább csak "sodródva döcögnek". Közben a választók tapinthatóan nagy része erős rendszerkritikát várna, gyökeres változásokat – véli Weil, aki szerint ennek köze van ahhoz is, hogy Egerben az idén az egyházhoz kerültek az iskolák, ami miatt egyrészt olyan sztenderdek szerint kell működniük, ami sem a diákoknak, sem a tanároknak nem fekszik, másrészt a lépés több 10 vagy akár 100 milliárdos vagyonvesztést jelent a városnak.

Emlékhelyet avattak a magyar és török elesetteknek Egerben
 
Mirkóczki Ádám polgármester 2019-ben beszédet mond egy emlékhely avatáson Egerben.
 
Fotó: MTI/Komka Péter
 

A polgármester körül mindenesetre elfogyott a levegő. A DK és a Momentum már bejelentett külön-külön jelölteket. A képet az is bonyolítja, hogy Egerben nem egy, hanem két-három fideszes erőközpont van.

A teljes adást meghallgathatják a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva.

Azt beszélik
2023. október 27. péntek, 15:00
Szerkesztő-műsorvezető: Józsa Márta
Szerkesztőasszisztens: Lehoczky Mirjam