„Klubrádió
A lényeg

Megszavazta az Országgyűlés: Lázár János kezébe kerülnek a települések beruházásai

25/10/2023 19:34

| Szerző: Klubrádió

Megszavazta az Országgyűlés szerdán a korábban Novák Katalin köztársasági elnök által az Alkotmánybíróságra küldött, és ott megsemmisített állami beruházásokról szóló törvényjavaslatot, melyet Lázár János építési miniszter jegyez.

A törvényjavaslat szerint a hatályba lépéstől kezdve állami építési beruházásnak minősül minden olyan beruházás, amelynek az előkészítése és/vagy megvalósítása legalább ötven százalékban központi költségvetési vagy európai uniós forrásból történik. Ennek megfelelően ide sorolódik minden olyan korábbi önkormányzati fejlesztés, amelyhez jelentős állami vagy európai uniós forrást vesznek igénybe – ezek a jogszabálytervezet alapján állami beruházássá válnak.

A javaslatról Vitézy Dávid korábbi közlekedési államtitkár azt írta a Telexen publikált véleménycikkében, az "Budapest és más magyar nagyvárosok szempontjából érdemi és indokolatlan centralizációt tartalmaz: miniszteri hatáskörbe vonná gyakorlatilag az összes európai uniós forrásból megvalósuló városi, települési szintű beruházást, legyen az közlekedés-, közmű- vagy köztérfejlesztés, vagy bármilyen más infrastrukturális beruházás." Ez azzal járhat, hogy például a Budapesten állami támogatással zajló építési beruházások nem Budapest vagy a mindenkori főpolgármester kizárólagos hatáskörében valósulnak meg, hanem automatikusan állami beruházássá válnak.

A kormány egy értelmetlen, működésképtelen rendszer kiépítésére vállalkozik a javaslat elfogadásával – így véli Gémesi György. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke a Klubrádiónak azt mondta: nem tartja elfogadhatónak a fejlesztések eddigi rendszerének átszervezését, mivel az a korrupció jelentős növekedésével is veszélyeztet. 

2023. október 25. A lényeg (2023.10.25.) Gémesi György
01:01
00:00