„Klubrádió
Azt beszélik

Se hadiipari fellegvár, se autóút, se vasút – országszerte függesztik fel a beruházásokat

22/09/2023 12:59

| Szerző: Józsa Márta/Klubrádió

Vélhetően a közelgő önkormányzati választás miatt egyre-másra kecsegtetik új beruházásokkal a régiókat, miközben napról napra függesztenek fel fejlesztéseket országszerte. A Szegedet és Debrecent összekötő négysávos autóútból egyelőre nem lett semmi, Kaposvárból nem lett hadiipari fellegvár, a szilvásváradi vasútvonalat pedig felszámolták.

2023. szeptember 22. Azt beszélik (2023. szeptember 22., péntek 15:00)
21:45
00:00
Szerkesztők: Józsa Márta
Az Azt beszélik szeptember 22-i megállói Szeged és Debrecen, Kaposvár és Szilvásvárad voltak.

A kormány nem áll le a fejlesztési igéretekkel – talán a közelgő önkormányzati választásoknak köszönhetően, pedig napról napra függesztenek fel beruházásokat az egész országban. Sőt, vannak régiók, amelyek azt is elveszítik, amijük eddig volt.

 
Lázár János - akkor még építési és beruházási, ma építési és közlekedési miniszter - találkozója a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-vel, 2022 nyarán.
 
Forrás:
Lázár János Facebook-oldala
 

Régóta ígérik például, hogy Szeged és Debrecen között jóval gyorsabban lehet majd közlekedni, ha megépül a négysávos autóút. Több mint fél évtizede van szó a sávok bővítéséről, 2019-ben az M47-es nyomvonalát is elfogadták, mégis homályos, mi lesz és mikor – erről mesélt Bod Péter, a Népszava munkatársa Szegedről.

Kaposvárnak azt mondták, hadiipari fellegvár lesz belőle, a több tízmilliárd forintnyi beruházás azonban megfeneklett. A távlati tervekben szerepelt például, hogy magyar-török-német együttműködésben 300 harci járművet szerez be a Honvédség, aminek egy részét a kaposvári telephelyen gyártották volna – Huszka Imre, a kapost.hu és az Átlátszó újságírója foglalta össze, hogy az ígéretekkel szemben mit lehet látni.

 
Szilvásvárad vasútállomása
 
Forrás: Wikipédia

Az Eger és Szilvásvárad közötti vasúti szakaszon évente 30 ezer utas közlekedett, de a vonalbezárások ezt az útvonalat is érintették. Weil Zoltán, az egriszin.hu újságírója mondta el a felszámolás történetét.

A teljes adást meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva. Címlapi kép: A MÁV Szergej mozdonya továbbítja a Tekergő gyorsvonatot Badacsonytomajnál 2019. augusztus 3-án. MTI/Máthé Zoltán

Azt beszélik
2023. szeptember 22. péntek, 15:00
Szerkesztő-műsorvezető: Józsa Márta
Szerkesztőasszisztens: Lehoczky Mirjam