„Klubrádió
A lényeg

Népszava: üresen áll a 400 millióból épült turisztikai központ Barcson

30/08/2023 14:32

| Szerző: Klubrádió

"Novák Katalin köztársasági elnök is ott biciklizett, aztán a megnyitó után szépen összepakoltak, bezártak mindent, és azóta sem nyitott ki" – mondták helyiek a Népszavának a barcsi, többnyire uniós pénzből épült turisztikai és mobilitási központról.

"Ember nem tudja, minek épült ez ide!", "Erről is készíthetne egy anyagot a Hadházy Ákos, mert ez is egy agynélküli beruházás volt" - idézett helyi lakosokat a Népszava

A 400 millió forintos, döntően uniós finanszírozású horvát-magyar projekt részeként turisztikai bázissá átalakított, márciusban Novák Katalin vidékjárásának egyik epizódjaként átadott épület – amelynek a pályázati kiírás szerint tavaly augusztus végére kellett volna elkészülnie – ünnepélyes avatásán az államfő még arról beszélt, hogy a Dráva-parti kisvárosban megvalósult beruházás megmutatta az uniós tagság előnyeit. És amikor a brüsszeli döntéshozók azzal foglalkoznak – folytatta Novák –, amivel foglalkozniuk kell, „a helyi közösségek és Európa is gazdagodik”.

Barcs fideszes polgármestere, Koós Csaba pedig azt hangsúlyozta, hogy a város egyik régi történelmi épülete újulhatott meg a Dráva-part egykor legnagyobb forgalmú kikötőjénél, ahol „most már nem rakodókra, kapitányokra és kereskedőkre, hanem a tájat felfedezni vágyó, a folyó értékeit szerető és tisztelő látogatókra van szükség”. Az érdekükben alakították át az épületet, amelyben büfé, kerékpártároló és a lovas turisták számára négy lóállás – köztük "beteg ló box" – is helyet kapott, ráadásul az akkori ígéret szerint a látogatók interaktív kiállításokon ismerhetik meg a barcsi történelmet, közlekedéstörténetet, kultúrát és hagyományokat.

Novák Katalin Somogy vármegyébe látogatott
 
Novák Katalin köztársasági elnök és Koós Csaba polgármester felavatja a Turisztikai Központot Barcson az államfő Somogy vármegyei látogatásának második napján, 2023. március 24-én. Fotó: MTI/Bruzák Noémi
 

Ehhez képest tavasszal a sajtót és a közösségi oldalakat is bejárták azok a fotók, amelyeken válaszfalak nélküli, gyakorlatilag használhatatlan vécék látszottak – a képek kiverték a biztosítékot a hatalom felsőbb köreiben, a Népszava értesülései szerint sokáig nyomoztak, honnan származnak és hogyan kerültek a képek a nyilvánosság elé.

A lap szerint a városban azt beszélik, hogy a pénz elfogyott, pótlást nem kapott az önkormányzat, arra pedig pláne nem, hogy működtesse a központot, és az amúgy is hátrányos helyzetű dél-somogyi településnek önerőből nem is lesz erre fordítható forrása. Kedden éppen nyitva volt az épület, de mint kiderült, csak a szokásos, havi takarítás miatt – tették hozzá. De legalább, a botrányos képek óta a wc-k kaptak válaszfalakat.

A Népszava megkereste Koós Csabát, rákérdeztek, hogy miért nem működik a turisztikai központ, mikortól várható, hogy használni lehet, meddig kell elszámolni az uniós támogatással, és miért kellett átadni öt hónappal ezelőtt, ha akkor még nem volt kész. A polgármester a cikk megjelenéséig nem reagált.