„Klubrádió
Azt beszélik

"Mint Karinthy macskája, álmában ketten volt a pályázó az egri közbeszerzésen"

15/10/2023 17:46

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Vissza nem térítendő európai uniós támogatásból, 400-430 millió forintból újul meg a Lenkey-ház Egerben. A pályázók mögött kitapinható a NER – mondta a részleteket ismertetve Weil Zoltán egri újságíró az Azt beszélikben.

2023. október 13. Azt beszélik - részlet Weil Zoltán 2023.10.13.
05:37
00:00

Egerben hosszabb ideje szó van arról, hogy meg kellene menteni a Lenkey-házat, amihez néhány tíz millió forint elég lenne, de korábban nem találtak rá forrást – mesélte Weil Zoltán az Egri Szín újságírója az Azt beszélikben.

Ez a belváros közelében, forgalmas sarkon lévő lakóház Lenkey János, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tábornokának szülőháza. Lenkey 1848 tavaszán századosként az egyik huszárezredben harcolt, egy évvel később nevezték ki tábornokká. Ő is vádlottja volt az aradi vértanúk perének, mentális állapota miatt végül nem végeztek ki, az aradi vár börtönében halt meg 1850-ben.

 
Így nézett ki a Lenkey-ház 2015-ben, a Kovács János és a Széchenyi István út sarkán
 
Forrás: Wikipédia
 

Most viszont fordulóban a lepusztult ház sorsa: 400 millió forintos vissza nem térítendő európai uniós támogatásból újul meg, a projekt célja a rekonstrukción túl "emlékszoba, kiállítótér, rendezvénytér, interpretációs helyszín és múzeumpedagógiai foglalkoztató terek" létrehozása – áll az Egri vár/Dobó István Vármúzeum honlapján.

"A műemlékként nem nagyon értelmezhető picike épület jó, ha megvan száz négyzetméter" – mondta Weil a rádióban, aki már 430 milliós projektről tud, ami szerinte irreális összeg. Azért ez a négyzetméterenkénti több millió forint még a Rózsadombon sem számítana alacsony összegnek, persze itt lesz múzeum, tehát mindenfélét el lehet majd számolni a költségek között – vélekedett Weil, aki szerint klasszikusan túlárazott vagy legalábbis túlpozícionált a felújítás, hiszen messze nem ez az épület Eger legégetőbb problémája.

Az újságíró szerint a kivitelezésre pályázók mögött kitapintható a NER az Érd 2008 Kft.-n keresztül, amiben érdekes személyi összefonódások vannak Mirkóczki Ádám polgármester testvérével, Borbás Balázzsal is – akit mellesleg nemrég nevezett ki a helyi vízmű igazgatósági tagjának.

A Lenkey-ház felújítására kiírt közbeszerzésen elég szigorú feltételeket szabtak a kiírásban – például, hogy nem lehet lezárni az érintett utcákat az építkezés alatt, hiszen a sarokház két forgalmas utca kereszteződésénél található. Ez persze megnehezíti, megdrágítja a munkát, így elrémíthetett jelentkezőket – mondta Weil. 

Végül is három cég adott le pályázatot, a füzesabonyi Építsünk Jövőt Nonprofit Kft. és két egri, amely láthatóan ugyanazt az érdekcsoportot takarja – mutatott rá Weil. Utóbbiak közül az egyik az EXTERNÁTUS Ingatlanhasznosító Kft., a másik pedig a Profen Nyílászáró Gyártó és Kivitelező Kft. Az EXTERNÁTUS egyik tulajdonosa az Érd 2008 Ingatlanforgalmazó Kft., ami társtulajdonos Borbás cégében, a Bástya Terasz Kft.-ben. Az EXTERNÁTUS másik tulajdonosa pedig Nagyné Hegyi Csilla, aki nem mellesleg a Profen vezetője és tulajdonosa, előbbi pozíciót 2022 novemberében adta át a fiának, tulajdoni részét pedig öt nappal a Lenkey-ház áprilisi pályázati kiírása előtt – a céges összefonódásokról az Egri ügyek számolt be részletesebben a nyáron. Végül a Profen futott be győztesként.

A Profen és az EXTERNÁTUS tehát "láthatóan önmagával versenyzett, mint Karinthy macskája, akik álmukban ketten voltak" – fogalmazott Weil.

Azóta folyik a felújítás és persze azonnal lezárták az utcát.

Azért az itt hoppon maradt EXTERNÁTUS Kft.-ért sem kell aggódni, nem marad munka nélkül: augusztusban Egerben kiírtak egy közbeszerzést a korábbi helyőrségi művelődési otthonban kávézó kialakítására. Ezen a 100 millió forint körüli pályázaton is ugyanazok indultak, itt az EXTERNÁTUS lett a befutó. Ez a fejlesztés azért is érdekes, mert itt most volt felújítás, ránézésre olyan, mintha nem kellene rá költeni – mondta Weil.

2018-ban így számolt be az EgerTV a Helyőrségi Klubnál lévő munkálatokról.

A beszélgetést meghallgathatják a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva.

Azt beszélik/interjú Weil Zoltánnal
2023. október 13. péntek, 15:15
Szerkesztő-műsorvezető: Józsa Márta