„Klubrádió
Azt beszélik

Továbbra is szoros a nadrágszíj Szombathelyen, de nyitva lesz a mozi és a színház

30/09/2023 16:23

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Egy évvel ezelőtt a brutálisan megugró energiaárak miatt 74 pontból álló takarékossági programot fogadott el Szombathely. Több közintézményt bezártak a fűtési szezonra. Az idei fűtésszezonnak mérséklődött energiaárakkal és már "csak" 28 pontból álló spórolási tervvel vág neki a város. Lesz mozi, hétfő kivételével színház is és a gyerekek meg az idősek sem fognak fázni az önkormányzati fenntartású intézményekben, a dolgozók viszont továbbra is megérzik majd intézkedéseket. Erről beszélgettünk Szilágyi Józseffel, a nyugat.hu munkatársával az Azt beszélikben.

2023. szeptember 30. Azt beszélik - részlet Szilágyi József 2023.09.29.
05:05
00:00

Egy évvel ezelőtt, szeptemberben Szombathelyen 74 pontból álló takarékossági programot fogadtak el, egy időre bezárták a mozit és a színházat. Ahogy az ország nagy részében, megállapították mekkora lehet a maximum hőmérséklet az önkormányzati intézményekben, dolgozókat költöztettek át, és voltak, akiknek home office-t rendeltek el – idézte fel a tavalyi fűtési szezont Szilágyi József, a nyugat.hu munkatársa az Azt beszélikben.

Múzeumok éjszakája - Szombathely
 
 Fényfestés a Savaria Múzeum homlokzatán a Múzeumok éjszakáján, 2019. június 22-én.
 
 Fotó: MTI/Varga György / MTI
 

Emlékezetes, a kormány a covid évek alatt a gazdasági hatások kezelésének címén megtiltotta az önkormányzatoknak az adók megemelését és új adók kivetését, lehetővé tette a kis- és középvállalkozásoknak az – amúgy helyben befizetett – iparűzési adó megfelezését, a nagyobb településeken pedig megemelte a szolidaritási adót. Erre jött az energiaárak fokozatos emelkedése, majd az orosz-ukrán háború eszkalálódása utáni brutális megugrása – ami nehéz helyzetbe hozta az önkormányzatokat. A gáz tíz-tizenötszörös, az áram nyolc-tízszeres költséget jelentett, így végül a kormány külön-külön "rezsikompenzációról" állapodott meg a városokkal. Jóllehet több 10 milliárd forint támogatást osztottak ki, ennek elosztásáról több településvezető is azt mondta, inkább a kormánypárti polgármestereknek kedveztek. 

Érdekes, hogy az ellenzéki vezetésű Szombathely 632 millió forintos támogatást kapott ebben a körben, ami a nyugat-dunántúli régióban a legmagasabb összeg volt. A városvezetés ezt éppen a szigorú takarékossági programmal magyarázta, szerintük ez sokat számított a kormánnyal való tárgyalásokon – mesélte Szilágyi a rádióban. Nemény András polgármester tavasszal a városi közgyűlésben úgy értékelt, ennek a támogatásnak, illetve annak köszönhetően, hogy átlagosan 40 százalékos megtakarítást ért el az önkormányzat az energiafelhasználásban, a város "felszínen marad", nem lesz veszélyben a város működése, sőt, a korábbi uniós támogatásokból megmaradt összegekből fejleszteni is tud – számolt be a nyugat.hu.

A tavalyi takarékossági program azért elég húzós volt, a legnagyobb felháborodást talán a mozi bezárása váltotta ki, viszont úgy tűnik sikeres volt – mondta Szilágyi. Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a  tavalyi 74 pont helyett idén szeptemberben már csak 28 szerepel a tervben. Idén a városlakók jóval kevésbé fogják megérezni a spórolást, az elsősorban az önkormányzati dolgozókat fogja érinteni – írta meg a nyugat.hu a héten.

 
A Savaria mozi régen és ma
 
Forrás: Az AGORA-Savaria Filmszínház Facebook-oldala
 

Díszkivilágítás idén sem lesz, csak a város főterénél és a legikonikusabb épületeknél. Nyitva lesz a mozi és a színház, bár utóbbi hétfőnként zárva tart. A múzeumok nyitvatartását korlátozzák, de itt mondjuk napi egy órával rövidebb látogatási időre kell gondolni. Most is előírják a maximum fűtési hőmérsékletet több közintézményekben, amire elég részletes szabályok vonatkoznak: a könyvtár olvasótermében például 20 fok lesz, de a raktárban 15-16 fokot írnak elő. Az  óvodákra, bölcsődékre és idősek otthonára vonatkozóan viszont nem lesz ilyen szabály – részletezte Szilágyi, hogy mire számíthatnak a helyiek.

A tavalyi évhez képest tehát ezek a korlátozások valamelyest megkönnyebbülést jelentenek. Közben mérséklődtek az energiaárak is, az önkormányzat tavaly a földgáznál háromszor, az áramnál két-két és félszer magasabb áron tudott csak szerződést kötni, mint idén.

Azt, hogy az előző szezonban összesen, illetve az egyes intézkedésekkel mennyit sikerült megtakarítani nem tudta pontosan megmondani Szilágyi kérdésére a pénzügyekért felelős alpolgármester, mivel ennek még zajlik az összesítése, de annyit elárult, több száz millió forint lehet a megspórolt összeg.

Azt beszélik/ interjú Szilágyi Józseffel
2023. szeptember 29. péntek, 15:20
Szerkesztő-műsorvezető: Józsa Márta
Szerkesztőasszisztens: Lehoczky Mirjam