„Klubrádió
Megbeszéljük...

Túl kormányközelinek érzi a DK és az LMP a miskolci polgármestert, saját jelöltet állítanak

20/10/2023 21:08

| Szerző: Klubrádió

Hegedűs Andrea, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője és immár miskolci polgármesterjelöltje szerint ezzel együtt is az a céljuk, hogy megmaradjon az ellenzéki összefogás Miskolcon, közösen induljanak jövőre az önkormányzati választáson. "Érzik a felelősséget", hangsúlyozta, hozzátéve: reméli, hogy Veres Pál jelenlegi városvezető is érzi, akiről a DK és az LMP úgy látja, túl közel áll a Fideszhez.

2023. október 20. Megbeszéljük / részlet, Hegedűs Andrea (23.10.20.)
12:18
00:00

Hegedűs Andrea, a DK országgyűlési képviselője immár miskolci polgármesterjelölt is lett – ezt Gyurcsány Ferenc pártelnök jelentette be pénteken.

Elsőként azt kérdeztük Hegedűs Andreától, hogy mi a baj Veres Pál jelenlegi városvezetővel. Úgy válaszolt: Veres Pállal, mint iskolaigazgatóval, közoktatásban dolgozó szakemberrel, mint emberrel nincs probléma, de aggasztónak tartja a DK, az LMP és a miskolciak közül is sokan, hogy milyen a viszonya a Fideszhez. Az a céljuk, hogy a Fidesz ne vehesse át újra a várost, és a polgármestert túl kormányközelinek érzik – fogalmazott.

Erre példaként említette, hogy Veres elfogadta a Miskolci Egyetem úgynevezett vagyonkezelő alapítványának kuratóriumi tagságát Varga Judit akkori igazságügyi minisztertől. Fontos hidat építeni az egyetem felé, de nem olyan áron, hogy a Fidesz által adott kuratóriumi tagságot élethossziglan elfogadja a városvezető – jegyezte meg. Javaslatokat is tettek azért, hogy a polgármester a kuratóriumi tagságért kapott összeget ajánlja fel jótékony célra, de nem érkezett ilyen bejelentés.

Az a céljuk, hogy megmaradjon az ellenzéki összefogás Miskolcon, nyitottak minden ellenéki párt felé, velük együtt szeretnének indulni jövőre az önkormányzati választáson – mondta Hegedűs Andrea, mire műsorvezetőnk jelezte, hogy az MSZP és a Jobbik állást foglalt Veres Pál támogatása mellett. A DK politikusa szerint ez még nem veszett fejsze nyele, mert pártja hatpárti tárgyalást kezdeményezett, ami még tart és mindenki képviseltette magát. Szerintük nem a DK bontja az egységet, viszont aggasztónak látják a helyzetet.

A kuratóriumi tagság csak egy probléma a sok közül, a képviselő szerint a polgármestert „elszigeteli egy zárt közösség” a városházán, miközben a DK a nyitottság híve, őket meg lehet találni az utcán és azt is hallják a miskolciak számottevő részétől, hogy döntésképtelenség jellemzi a városházát. Ezzel kapcsolatban azt mondta: nem érkezhetnek újabb „rabszolgamunkát adó” beruházások, nem szabad a város pénzét luxusberuházásokra költeni és Miskolc vizét nem árulhatják ki fideszes oligarcháknak. Hozzáfűzte: a Fideszhez közel állás, kapcsolatépítés eddig nem vezetett semmi jóra, nem derült ki, hogy miért kellene szoros kapcsolatot ápolni a kormánypárttal.

Felidézte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök akkumulátor-nagyhatalommá akarja tenni az országot és ebben fontos szerepet szán Kelet-Magyarország három városának; Debrecen és Nyíregyháza után Miskolctól 6-7 kilométerre, Alsózsolcára tervez a kormány akkumulátor-újrahasznosítót vagy -bontót. Kijelentette: nem szabad, hogy ez megépüljön, és megkérdezte Veres Pál véleményét is a kérdésben, de nem nyilatkozott.

Műsorvezetőnk felvetette, hogy ha két ellenzéki jelölt lesz, akkor szinte biztosan nyer a Fidesz; erre Hegedűs Andrea többször is azt mondta, „érti a felelősséget” és szeretné hinni, hogy Veres Pál is érti, viszont velük eddig nem tárgyalt. Június 9-ig, az önkormányzati választásig még sok víz folyik le a Szinván, de az biztos, hogy „a DK és az LMP erős, stabil politikai közösség” – fogalmazott a képviselő. Aki országos szintű szövetségről nem tudott beszámolni, de elmondta: Miskolcon ez a két párt állapodott meg az ő személyéről.

Veres korábban a miskolci Földes Ferenc Gimnázium igazgatója volt, majd a 2019-es önkormányzati választáson az ellenzéki összefogás polgármesterjelöltjeként több mint 14 százalékponttal előzte meg fideszes kihívóját, Alakszai Zoltánt (54-40%). A 19-ből 15 egyéni választókerületben az ellenzéki összefogás képviselőjelöltje nyert. Az egyik választókerületből jutott mandátumhoz Hegedűs Andrea. Aki elindult az ellenzéki előválasztáson, de kikapott az MSZP-s Varga Lászlótól, viszont listáról bekerült az Országgyűlésbe.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Hegedűs Andrea / Facebook

Megbeszéljük...
2023. október 20., péntek 16:10
Műsorvezető: Bolgár György